BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, March 28, 2014

my day always had storm

assalamualaikum wbt, salam sayang utk anda semua
semoga dalam keadaan baik-baik sahaja. :D

saya anak ketujuh dari tujuh adik-beradik. ada 6orang abang. abang yang ketiga meninggal sebab ada komplikasi jantung. back then i was 5year old. and ofcourse dah faham erti 'mati'. my tears rolled down everyday. apatah lagi mak, setiap minggu demam sebab rindukan arwah akeem. his name ibrahim. saat saya dilahirkan, dia adalah manusia yang paling gembira dan teruja. kalau dia balik cuti dan akan balik semula ke U, dia akan pastikan saya tidur. he'll never makes me wanna cry. he always welcome my smile. ofcourse i miss him much, much and much. AlFatihah for him.

so berbaki 5orang abang.

since that, memang saya tak rapat dengan mana-mana abang. tapi bila membesar kita akan belajar menerima takdir dan bonding dengan abang-abang yang ada.

semestinya saya dan mereka BERBEZA.

saya anak manja. i agree. dan saya akan mengalirkan air mata if people talk with high volume dengan mata yang mencerun. saya rasa macam kena marah, padahal tak pon. banyak kali saya tukar mindsetting agar buang benda tu jauh-jauh. atlast saya terima hakikat, yang setiap manusia ada perception masing-masing. kan? dan itu saya. accept me as i am.

banyak tahun saya mengorbankan masa memahami dan menjadi hamba perasaan kepada mereka. mengorbankan perasaan sendiri. ini bukan mengungkit. dan mungkin ikhlas saya belum sampai sepenuhnya. haha. kan kan

bila mereka dah berkeluarga, balik rumah, nak fikirkan menu masak, kemas rumah (sebab anak buah buat sepah), saya penat. apatah lagi mak saya yang sakit lutut hampir 10tahun. mana rasa peri kemanusiaan abang-abang saya? adakah mata mereka tak nampak keletihan mak saya servedkan mereka macam-macam...itu yang mengundang air mata saya setiap kali mereka balik ke rumah mak. saya lebih kesiankan mak. kaki mak bengkak sebab berdiri lama. tangan mak sakit. mak tak boleh tidur lena sebab satu badan sakit. abang-abang saya tahu? atau buat-buat tak tahu??

apa guna ada saya? tolong laa mak kau tuh...

kalau abang saya tanya soalan macam ni, memang kau bukan abang aku. don't you know mom's heart? ofcourse mak nak air tangan dia masak. i just sediakan bahan-bahan. kemas apa yang patut. tapi sifat mak, mak lebih puas hati buat sendiri. everytime saya cakap kat mak, bagitau anis kalau mak need help. dan mak tetap nak anak-anak rasa selesa. now saya suruh mak tidur awal. and saya akan settlekan apa yang patut. sampai kena bertegas. ini demi kesihatan mak. bukan kepentingan saya. saya nak hidup lama dengan keramat hidup a.k.a makayah saya. saya nak kutip pahala disetiap senyuman yang mampu saya beri untuk mereka. perlu ke saya mention semua ini dengan abang-abang?

dah beberapa minggu mak mention nak handbag kat bata (bukan branded..hihi). dan saya letak azam nak beli kat mak. dapat je gaji, terus bawak mak pegi bata and suruh mak pilih bagi puas hati. mak terkejut. and speechless. masa jalan kat kereta, "mak, beg tu anis beli untuk mak. pakai tau" . saya cakap sambil gurau. mak terus angkat tangan doa "semoga anis kaya dan berjaya dunia akhirat. dan bertambah kebajikan anis". apa yang anda rasa? ofkos saya nak nangis peluk mak mase tu. tp control macho buat-buat gelak sambil aamiin kan doa mak.

u know what i feel after that?

saya rasa bahagia sangat sangat sangat. yang tak mungkin saya boleh tulis atau ekspresikan, hanya kita sahaja yang rasa. dan terus lagi berazam untuk buat lagi dan lagi untuk mak ayah. i've target untuk mereka. target diri saya? rahsia. kiki. mestilah ade.

untuk ayah, saya nak belikan trolley bag@cabin bag. sebab ayah cakap dia bekenan tengok kawan-kawan dia pakai. mudahkan untuk ayah buat kerja dakwah. untuk mak, nak beli supplemen untuk sakit lutut mak.

apehal kau tulis kat sini?
mestilah saya tulis. sebab ini adalah matlamat saya yang jelas dalam masa terdekat untuk mereka. mana tau anda boleh ingatkan saya kalau saya lupa. and everyday saya sebut. beli trolley bag ayah, beli supplemen mak. hoho. seru banyak banyak biar dia ada nanti. haha.

macam saya seru galaxyNote3. insyaAllah bakal dapat. kalau itu memang rezeki yg Allah aturkan, akan dapat. kalau bukan, Allah ganti dengan iPhone 5S pulak. hahaha. aamiin.

eh, jauh tersasar pulak.
i believe in hukum Allah. karma will come to you. u have kids. and i hope one fine day, u would understand apa yang mak rasa dan harung untuk abang-abang. that time, abang-abang akan sedar. betapa mak korban diri dia untuk abang-abang sampai abang-abang dah tua bangke. at this time, hanya sabr yg jadi penguat semangat saya. dan always dengar luahan hati mak. bawak mak jalan-jalan. buat mak senyum and feel relieve.

doakan saya. jadi anak solehah. yang selalu buat mak ayah senang sampai mereka di syurga. doakan saya jadi hamba yang solehah, isteri yang solehah, ibu yang solehah, khalifah Allah yang solehah. yang spread aura positif beriman untuk semua. doakan saya. saya sangat perlu doaanda semua. sebab saya hamba Dia yg xde apa-apa :)

salam sayang. salam cinta. dan bersaksilah tulisan ini bukan dendam, hanya luahan hati yg terluka. hoho.

0 comments: