BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, November 1, 2010

"ku di gerbang remaja"

assalamualaikum wbt dan salam lautan rindu dan sayang buat pelawat2 blog yg sntiasa ana kasihi dan rindui lillah.insyaAllah.terasa seluruh urat nadi dan saraf bergetar tatkala cinta Allah seakan terbang jauh dr hati ini.terasa lemah segala yg dipandang

tetibe teringat pd waktu mude2 dlu, waktu darjah 6. sri aman pnh menganjurkan seminar "ku di gerbang remaja". fasi yg ana igt ialah abg muadz je, sbb ana igt lagi time tu main explorace. sampai di checkpoint abg muadz, soalan aqidah yg di soal. biru muka ana nak jawab. "Allah berada di mana?"..nasib baik abg muadz kesian dgn kitorg yg dh mmg muke kesian. alhamdulillah :)

"nisah,boleh jumpa tak?"
"boleh,now?"
"yup, xkn tahun dpn kot"
"hishh, main2 plak. dtglh bilik"

maka terjadilah pertemuan yg ana kira singkat menjadi panjang. setelah habis luahan kawan ana..terkedu!terkedu!terkedu!

kenapa semua ni boleh terjadi pada para huffaz? kenapa perlu dibuat secara sirr?kenapa mesti islamikkan perkara yg xpnh islam halalkan?

seribu satu pertanyaan yg melanda benak ana. kawan ana yg selama ni ana sangat kagumi, kenapa begitu jauh sekali berubah?mana pergi 'masyi' dlm menuturkan mslh2 agama..yaAllah, kaki ana lembik. gugur satu persatu air mata. kenapa perlu perkara ni terjadi?

virus cinta!

tasmi' semakin slow. fikiran selalu menerawang entah ke mana. tersenyum-senyum sorang diri. dan baaaaaaaaaaanyak lagi perkara yg tak sanggup utk ana tuliskan kat sini. kenapa semua ni terjadi yaAllah?

kwn2 ana yg sangat bagus akhlaqnya, jauh lebih warak dr ana. bisa buat perkara yg ana xterjangkau dek akal utk melakukannya. mungkin saat ini mereka diuji dan belum saat ana lagi. kita xtau, saat kita diuji kita pulak mcmana. tp perlukah kita gadaikan maruah kita sbg muslimah yg menghafal al-quran..yaAllah

kini ana sedar, tersedar dr lamunan, tersedar dr mimpi. yg kami dan kita semua perlu persiapkan diri bukan shj menjadi PROFAZ, tp juga DR.CINTA. pesakit di kalangan kita kian ramai. dan xmustahil salah seorang pesakit tu juga adlh kita!

perisaikan diri kita dgn perkuatkan hubungan dgn Allah, perkuatkan hubungan dgn manusia. banyakkan munajat pd Allah.kita dah xde masa nak duduk2 je.ana terlalu takut, terlalu gerun melihat manusia semakin berani melanggar hukum Allah even huffaz sendiri

to all my beloved visitors, dan juga kpd diri ana terutama, qiamullail jadikan ia sebagai perkara yg wajib.krn disitu kekuatan kita sbg org islam. amalkan puasa sunat isnin dan khamis, krn itu mendidik nafsu kita agar tidak melakukan perkara yg berlebihan. ana pernah diuji dgn lelaki, dn ana taknak kwn2 ana turut pernah diuji perasaan mcm ana. cukuplah sekali perkara tu berlaku, dn bukan pd kwn2 ana. kini ana sedang mengalami realiti yg sgt ditakutkan selama ni.

ALLAHUAKBAR

6 comments:

HIDAYU BINTI HARON said...

salam adikku..terima kasih di atas perkongsian crita yg manfaat..akak juga sedang diuji dgn virus cinta seiring dgn peningkatan umur dr satu aras & peringkat...tp akak meletakkan cinta kpd Allah, Rasul, ibu bapa,sanak saudara dan rakan2 yg utama...kerana mereka akak berada n hidup di thap sebegini dan bukan kerana lelaki@cinta terhadap lelaki....miss u dik kerana Allah..

Anonymous said...

wswbt k.ayu,
syukrn katheer ats komen.sgt dihargai.entah knp semua ni mcm Allah ulang tayang balik.yg nisah xsgke huffaz sndiri blh buat mcm tu..
kak,
kdg org yg pnh melakukan kesilapan dn dia bertaubat di a lebih mulia dr org yg xpnh diuji..kn?
apepun, kne byk tmbh ilmu ttg cinta nmpknya.sbb hujah2 org bercinta ni mcm2 alsan..huhu


min_hanisah yusra_

HIDAYU BINTI HARON said...
This comment has been removed by the author.
HIDAYU BINTI HARON said...

betul tu dik..akak sendiri pun cuba mencari segala macam cara nak elak..tp akak mengakui, kdg2 agak sukar bg akak menewaskan perasaan yg ada...walau apa pun, akak akan terus mencuba..
akak stuju dgn adik..org yg bertaubat slepas diuji lebih baik dr org yg xdiuji..semua ada ujian masing2 kan dik..yg penting kita berani face to it n try to solve it..klu kta xboleh solve pun, ckup la sekadar kita berani menempuhnya dgn redho...

Anonymous said...

enti hbat loni..teruskan bermujahadah!

Anonymous said...

Sgla puji kmbli kpd AllahB-)