BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, December 23, 2009

mencari mOdal ;)

assalamualaikum w.b.t

salam mahabbah dan sakinah buat pelawat blOg sekalian. salam seindah aliran tasik huffaz setenang iman di dalam jiwa.. mOga hari ini lebih baik dr semalam dan esok lbh baik dr hari ini. insyaAllah.

ana xtau nak tulis apa sebenarnya, ketandusan idea. tp ana rindu sangat kt blOg ni walaupun xde orang melawat :). xde benda yg serius utk ana conteng kat sini, cuma baru siapkan cerpen dan insyaAllah sedang merangka cerpen satu lagi dan tak mustahil dilanjutkan menjadi novel ;)..insyaAllah doakn.

kelahiran al-haura' maqsurah..terlahirnya seorang mujahidah agama. insyaAllah.

ana termenung sejenak setelah berhempas-pulas mencari mOdal utk 'dijual' pd esok hari depan ustazah. mOga mOdal ni Allah berkati. sejenak ana termenung melihat huffaz kini, semakin hari bertambahnya bilangan yang gugur syahid di medan istiqomah dlm perjuangan..perjuangan sbg hamalatul quran@pendukung quran. menjadi quran bergerak...

realiti tak seindah fantasi sahabat. ana yang baru setahun jagung di dalam dunia ini terasa seperti ingin bersara, namun ada hikmah kenapa Allah campakkan kita ke sini. bukan tak bersyukur, tp beratnya tanggungan kami ini Allah saja yg tahu.

sahabat,
bukan senang atau suke2 nak jadi huffaz ni. mendabik dada jauh sekali. kami takut, kami sedih, kami dalam bayangan azab Allah sntiasa krn takut..apa yg kami lakukan quran akan laknat kami semula.

carilah kembali iman!!

mungkin iman tak bisa bersuara sehingga kekuatan itu kita tak terasa. sedangkan Allah sentiasa b'sm bukan?

bagaimana seorang huffaz tega membuat maksiat sedangkan dia tahu dan hafal yg Allah sntiasa mendengar dan melihat hambaNya...iman kita kontang! iman kita gersang

sahabt tarbiyyah yg sntiasa ana kasihi,
usaha ats iman. hakikat iman itu sndiri. makhluk tiada kuasa melain Allah, minta pd Allah bkn b'hrp pd manusia. disini terletaknya iman kita. carilah kembali Allah dalam hatimu, carilah Allah dalam setiap desah nafasmu..carilah Allah dalam tiap denyut nadimu..masih terasa Allah bersama?

sebenarnya ana tulis ni utk ana, ana akui ana terasa goyah sedikit sejak akhir ini. ana terasa jauh..ana mudah terasa sayu. yaAllah, pandu hati2 kami menuju Engkau yg Haq. jelaskan yg Haq agar kami jauhi kebatilan..amiin ya Rabb

CARILAH HATI MU...

Saturday, December 5, 2009

jOm lepak


banyak 'ibrah boleh diambil sambil gelak2 kan?

salam peningkatan iman..insyaAllah :)

Thursday, December 3, 2009

flight batal!!!

assalamualaikum w.b.t dan selamat peningkatan iman :)

sepatutnya waktu ni ana sudah berada di kelas tasmi' dan sudah tasmi' 4m dgn ustzah..insyaAllah. namun ana masih berada di atas kerusi di depan komputer di rumah. kwn2 di dq bertungkus lumus dgn kalam Allah dn ana di rumah insyaAllah takkan lepaskan peluang. ana cemburu dgn kwn2 yg sntiasa di bibirnya meniti kalam Allah. 24 jam i'adah dn cari modal..kalau ada orang puji riak mukanya tetap sma..xde masam atau senyum. tetap dgn selambanya. mungkin sedang mujahadah dgn perasaan riak.

kenapa ana masih di rumah?

FLIGHT CANCEL!

semalam sepatutnya ana sudah berada di atas flight terbang ke kuala lumpur b'sm akk sem itqan. namun sesampainya di airport, ramai org mengungut bgtau flight berpatah balik ke kuala lumpur krn keadaan cuaca tidak mengizinkan. hujan mmg lebat, kabus mmg menutup awan, jalan raya penuh air. masyaAllah. semua dlm kegelisahan.

flight dijadualkan pukul 11.45pg ditunda ke pukul 3 ptg. lembik ana di airport menunggu. itupun blm cmfirm lg. ana decide tukar hari ke sabtu pukul 9pg..insyaAllah. shbt2 kat dq jgn jeles ye. ana kat rumah pun tak goyang kaki, sama jadual macam antum. sebab 'pengetua' ada kat rumah. ayah ana akan pantau 24hours. huhu.

HAKIKAT WA MAJAZ:
perlunya pengawalan emosi yg bijak. ana lemah bab emosi ni. baru salah letak baording pass, dah kelam kabut macam nak nangis. buat malu je kt abang airasia tu. alhamdulillah, nasib baik abang tu baik.

manggunakan masa dgn sebaiknya. kawan ana mesej "cari modal cepat, tak pun ko i'adah"..dan banyak lagi yg blh kita dapat hasil dari musibah yg Allah turunkan.

wallahu'alam

Sunday, November 29, 2009

dan cukuplah KEMATIAN itu sbg peringatan

astaghfirullahalaziim...
astaghfirullahalaziim...
astaghfirullahalaziim...

berkata saidina Abu Bakar r.an,"sekiranya kamu tahu sakitnya sakaratul maut itu, pasti cukuplah hidupmu sehari-hari dgn sekeping roti"


video


manik-manik jernih gugur dr tubir mata. seolah baru semalam ana melihat senyumannya sebagai ketua pengawas di SRI AMAN yg sama2 beriringan berjalan bersama abang ana. seolah seperti semalam baru arwah ke rumah duduk bersama abang menyiapkan kerja sekolah di meja makan. dia seorang yg tekun. senyuman tidak lekang dari bibirnya. dia sentiasa tersenyum, dan tersenyum. mungkin itu kenangan yg entah bila, tp cukuplah kematian itu sbg peringatan...

arwah ammar dan arwah andi akmal, 2 insan yg pernah berada di depan mata ana. walau kami tak pernah kenal antara satu sama lain..dan cukuplah kematian itu sebagai peringatan...

kebaikan mereka disebut-sebut setelah pemergian yg takkan kembali. kita??? apa yg akan disebut nanti. kita tak tahu nafas ini apabila dihembus masih adakah kesempatan untuk menghirup yg baru..blm pasti

*cukuplah disini, tak tertahan lg. 2 mata yg takkan disentuh neraka..iaitu mata yg sering menangis krn takutkan azab Allah dn mengharap kasih Allah..itu mereka. fikir2kan kita...

wallahu'alam

Thursday, November 26, 2009

pehal??


assalamualaikum wbt dan salam sayang,
berulang kali ana jenguk ke blog melihat perkembangan walaupun dr ana sendiri xde perkembangan :)

ana tak tahu nak tulis apa ni..otak kering sangat!

"nisah, blog ko bese2 je aku tengok eh,"

gurlllp..apakah yg dia cuba nak sampaikan. apapun tetap cover macho

"em, a'a. blog aku bese2 je. xdak benda pun. mengarut je banyak,"

sambil tersenyum "xpe, slow2 la tambah thaqofah. aku pun baru post tentang tuutt, tu pun punye payah aku nak post. kena buat tu buat ni semata-mata nak post,"

alahai, semata-mata nak post dan nampak hebat di mata orang? urmm, ana sengih je la. menampakkan barisan gigi yg xle lawo mane. kan bagus kalau buat semata-mata nak tambah ilmu, share dengan pembaca dan mendapat tempat di sisi Allah.

itulah juga senario di dq..ana turut tersihir olehnya. sering kali kawan2 dn senior2 tegur jangan buat aksi2 tak sopan, jangan pakai perfume kuat sangat, jangan itu jangan ini SEBAB?
nanti BANIN tengok, tak elok.

weii, pehal kalau banin tengok pon. haa, kan dah keluar ana punya kegeraman. alangkah indahnya jika di bibir kita meniti kata2 seperti ini..

"tak elok buat macam tu, mawar agama lemah lembut tp tegas dengan prinsipnya"

"mujahidah sejati takkan lembut2kn suaranya dihadapan ajnabi, krn takut akan azab Allah"

"pakai perfume sekadar sahaja, Allah suka sesuatu yg tak lebih2. biar attitude kita menarik redho Allah bukan murka Dia"

masyaAllah, kan sedap di dengar. hati cam ketam batu pun boleh capai tahap melting point. dan satu lg, ikhlas! bukan pura2 yg nak nampak thiqoh dpn banin..

kadang kita nak jadi baik Allah uji, tiba2 nak jadi baik banin lalu. alamak, banin banin. dah takde pahala. kan itu ujian. kalau ikhlas, malaikat ade pun tetap ikhlas. bukan sebab..malaikat..malaikat. koreksi dan muhasabah, sejauh mana kita praktik teguran kita terhadap orang dan sejauh mana kita ni sama level dengan thaqofah kita yg berlambak ni..utk ana terutama

* ada orang nasihat kat ana, jangan mesej ngan banin. kalau nak mesej ngan banin kena jage. tp in the same time sampai je mesej dr ustaz tu ustaz ni. dalam hp penuh nombo banin. alahai, nak tergelak bile ana teringat peristiwa tue. banat..banat! sampai bile nak diprovoke oleh pandangan banin..

Saturday, November 14, 2009

I'CARE(Irsyad Caliph Reincarnation)

assalamualaikum w.b.t
salam sayang, salam mahabbah buat semua

rindu rasanya nak menulis kembali, tetapi ana perlu awla apa yg awla..huhu

mulanya ana dah rancang jiddan utk outing ke midvalley. nak pergi mph, sekali ade program daa..kira dalam hati Allah je yg tau betapa berontoksnye ana untuk TAKNAK pergi I'CARE. semua yg terlibat I'CARE ana rasa menyampah. masyaAllah, teruknya rasa.

dan ana mengaku sejujur hati, sepanjang I'CARE ana tak ikhlas langsung. dan kebetulan ana tak berapa sihat. namun, pengisian demi pengisian ana ikut je. mula2, ana taktahu apa yang ana hadiri. convenction usrah atau pekebende..

namun, jauh di sudut hati ana..ana tetap mengharapkan I'CARE dpt memberi sesuatu kepada ana. walaupun hati ana bukan di dalam program ini. ana tetap mengharap.

bermula slot forum bersama presiden GAMIS, ana mula menghargai setiap detik di I'CARE. ada sesuatu yg telah membuka hati ana, bukan kerana berkaliber dan segak si presiden itu..tetapi kata2 yg meluncur dr bibirnya. ana betul2 teruja. ana paling suka bila dia berkata, dakwah ini bukan setakat menulis, bercakap kt depan, tegur2 orang atau sewaktu dengannya..dakwah yg lebih realiti adlh berhadapan dgn masyarakat sendiri. face to face with them. lebih kurang macam tu, nak record satu2 ana tak ingat. alhamdulillah, dapat satu BERLIAN.

selepas itu, ana makin teruja apabila saudara Kailani memberi khulasoh/muhasabah kpd kami semua sem IRSYAD. saat tu ana rasa nak terbit ayaq mata, tp ana terus meneliti satu persatu kata darinya. mungkin apa yg kita cakap tak sehebat diri kita, namun ana yakin dan percaya kata2nya telah menyihir kami. banin yg memang tak serius, ana melihat merek amula menunduk. ya, apa sumbangan kita pd ISLAM? kita hanya laungkan JIHAD, DAKWAH, TARBIAH, MAD'U, DA'IE dan sebagainya. namun apa usaha kita? apa???

kita senang lenang melihat Palestin di ceroboh. kita sempat bergelak tawa dalam menghafal Al-Qur'an. sedangkan dalam kalam Allah ini penuh peringatan2 buat kita. huffaz sekalian...bagaimana kita ingin mendidik masyarakat di luar sana yg menanti kita...sedang kita sama sahaja???

ana sedih dgn diri ana. ana sempat lg lalai dan lagho. senyum2. hub dunia. sempat lagi berbual-bual ttg perkara yg tak patut dgn kawan2. nak ajak orang kenal Allah, nak jadi baik bukan senang. tiap2 hari rasa nak nangis..nak keluar DQ. ana taktahan. tapi, kalau bukan kita siapa lagi? kalau bukan sekarang bila lagi?

ana harap..coretan JAHIL ni bisa membuka mata dan minda. kita nak jadi baik, keadaan membuatkan kita jd jahat. sbb tu Allah bg ganjaran besar pd siapa yg dapat mujahadah habis-habisan demi merenggut redho Allah. jangan laungkn mardhotillah kalau sikap kita seperti menghalau jauh Allah dr hidup kita!

maafkan atas kata2. doakan kami para huffaz agar dpt mengekspresikan Al-Qur'an melalui akhlaq dan jiwa kami. My life and death only for Allah...insyaAllah

Friday, November 6, 2009

aku milik Allah....


Aku impikan
Menjadi mawar berduri
Hanya bisa digapai mujahid sejati
Iman sebagai tabir diri
Keperibadiaan indah dan disegani
Umpama mutiara indah tersimpan
Tidak cacat sekalipun
Sekali ku jatuh,
Ku bangun semula
Kuat dan utuh
Penawar racun yang berbisa
Cintaku hanya pada Allah dan Rasul
Tidak sekali menyerahkan cinta
Pada manusia yang hanya palsu semata
Namun hatinya menanti mujahid sejati
Yang memberikan jalan dan bimbingan
Yang setia dan soleh
Lelaki acuan Al Quran
Yang melabuhkan cintanya
Pada Allah lebih dari segalanya
Aku sedar aku tidak akan
Memilikinya sepenuhnya
Kerana dia milik Allah jua
Aku juga begitu
Aku milik Allah
Aku hanya hamba kerdil
Amat mendambakan cinta Allah
Ya Allah, Aku amat merinduiMu!!!

Tuesday, October 13, 2009

pertemuan semalam...

assalamualaikum w.b.t

tadi ana jumpa seseorang. yg agak istimewa di hati ana. nak tau jumpa kat mana? dia datang sekolah, jadi fasi. masa tu kem pro-bijak. baik sangat dia. ana jatuh hati kat dia dalam diam. ana tak tahu dia rasa apa. masa ana tegur dia, dia sangat terkejut. sebab ana bukan anak buah dia masa kem tu. tapi ana suka tengok dia. baik sgt. masyaAllah.

em, ana dah jatuh hati...

tadi, kitorang date kat kota bharu :). sedih sgt, dia nak fly ke sabah. dapat mengajar kat sana. tinggal ana sorang2 kat semenanjung. tapi takpe, Allah pegang ikatan ini. ana selalu doa, agr ikatan kami ni kekal dan dinaungi barokah-Nya. sedih tadi nak berpisah. ana tengok dia, dia tengok ana. yaAllah, sedihnya.

kak ejah..sedih tadi masa tgk k.ejah keluar nak pegi kt teksi. rasa nak nangis, tp tak boleh. nnti nisah xboleh drive blk. huhu. kak, duk sne jge diri baik2. igt nisah ya. thanx for the book. i really love it. dia sempat titipkan pesan pd ana. trima kasih kak. belanja makan lg :). makin sehat la nisah kak. huhu. kak, jge diri ya. nisah bakal rindu pd akk..salam seindah mawar mujahidah buat akk syg :)

*antum igt ana jmpe 'bakal' yea? ish3..naudzubillah :)

Monday, October 12, 2009

KCB sudah, TAUTAN HATI bila lagi?

assalamualaikum w.b.t,

maafkan ana post sblm ni yg takda input berguna. ana main tulis je. takpelah, abaikan yg lepas ya. emm, masa ana di dq..ana terfikir-fikir, bilalah tautan hati nak difilemkan.

adakah cerita yg bertema cinta sesama manusia akan mencapai best-seller dan baru nak difilemkan?

ana cabar produser filem tempatan utk filemkan tautan hati sebagaimana KCB difilemkan. iaitu mengikut piawai penulis novel itu sendiri. ana lihat, dr A sampai Z pembikinan KCB..saudara Habiburrahman terlibat dan pendapatnya didahulukan. ana mencari, siapakah diantara lambakan pelakon2 di Malaysia yg sanggup melakokan watak2 didalamnya...

siapakah yg layak memegang watak 'asiah yusra','elya khadeeja','umar al-mujahid','hassan al-banna','dr. izzul hafiz' dan sebagainya...

kita mesti menginginkan pelakon itu tidak hanya bisa berlakon watak itu dgn sempurna, tetapi peribadinya di luar set juga mempengaruhi bukan?

begitu susah untuk kita mencari insan yg sempurna utk melakonkan watak2 tersebut? kita sendiri agaknya tak layak, malah mungkin tak masuk list. bukan kerana tiada bakat(mungkin), tetapi peribadi belum boleh utk kita melakonkan watak itu

tak kira layak ke tak, tak kira tautan hati bila nak difilemkan mengikut syariat...kiralah bila kita akan jadi seperti watak2 contoh dlm novel itu

ana akur bukan mudah! semua mesti ingin jadi seperti asiah yusra. masa mula2 ana jatuh cinta dgn novel tersebut, di tingkatan lima. ana jumpa diri yg sebenar, ana nak jadi mcm asiah yusra! ya, itu ana! bermulanya langkah pertama, masyaAllah. ana rasa ingin kembali menjadi diri yg dulu. Allah menguji sejauh mana diri ana itu. sampaikan ana rasa tak larat, ingin rehat saja dr menjadi spt asiah yusra. masyaAllah, rapuhnya iman..sangat rapuh. dan sekarang? heheh...bak kata us asri "la qola"..insyaAllah, moga lahir ramai asiah yusra.
tak sabar rasanya menunggu kelahiran ulama' k.ha :)


Saturday, October 10, 2009

penggemar kOpi tegar

assalamualaikum w.b.t
salam sayang buat pelawat blOg sekalian, alhamdulillah masih ada kesempatan utk ana menulis walaupun baru berhempas-pulas menyiapkan spaghetti bolognese kegemaran..hehe. dah lama ana tak ke dapur, kelentung kelentang dengan mak. alhamdulillah, sOdap jugak lah.

pagi tadi bangun agak awal sikit, tiba-tiba lapar. aduh, camana ni? slOw2 masak air nak but coffee. ana ni 'hantu coffee'. walaupun doktOr berkali-kali menasihatkan, "hanisah..jangan minum kOpi ya". tapi hakikatnya ana peggemar coffee tegar. huhu. dalam kata lain, ana ni agak tak dengar kata. xnak cakap perkataan sewaktu dengannya :)



tengah syOk buat spaghetti, ana terfikir..takkan takde kebaikan disebalik tak dengar cakap ni ya. hah..dapat! alhamdulillah

HAKIKAT DAN MAJAZ:
jadilah seorang yg tak dengar kata utk berjaya. tak dengar apa orang cakap terhadap kita. itu maksud ana. kalau selalu dgr apa orang cakap, sampai kiamat pun takkan berhenti bercakap. dengarlah kata hati kita berlandaskan iman taqwa, bukan nafsu ya! buatlah apa yg kita yakin berpandukan wahyu Allah. setelah ijtihad dan ijma', pohOnlah keberkatan Allah dlm melakukan pilihan. pilihlah utk bahagi bernaung redhO Allah. namun ingatlah, jalan menuju bahagia bukan bahagia. jalan menuju bahagia itu perit, sakit dan jerih..wallahua'alam

"yaAllah yaTuhan kami, jadikanlah kami hamba yg selalu tunduk dan akur pd arahanMu. jadikanlah kami hamba kpd-Mu shj. jadikanlah mata kami ini mata yg selalu menangis krn takutkan azab-Mu. yaAllah yaRahman ya Rahiim, luluskanlah peperiksan kami dengan cemerlang dan mumtaz. jauhkanlah kami dikenakan daurus thani, jauhkanlah yaAllah. sungguh, kami berjuang dlm jihad agama-Mu ini. dgn linangan air mata, dgn jatuh bangun yg Engkau saksikan. ampunkanlah dosa kami, ampunkanlah dosa seluruh umat Muhammad..yaGhaffar yaRahiim. irhamna yaAllah, irhamna, irhamna yaRahman....."

Friday, October 9, 2009

buatmu yg merindui HIDAYAH

puas sudah,
ku cari kebahagiaan,
di sisi teman-teman,
ku dapat hnya kelalaian

ku cari lagi, di hatis eorang kekasih,
ku dpt hnya kekecewaan,
dan ku terus mencari,
dalammeniti hari,
penuh kekosongan...

oh, di mana lagi harus ku mencari,
membawa sekeping hati,
yg sarat kerinduan,
rindu yg tiada haluan

aku keliru sendiri,
apa yg ku cari,
apa yg ku perlukan
aku masih tak bisa mengerti,
yg pasti,
kekosongan hati ini minta diisi

sejenak ku tersandar,
aku mencari cinta agung,
buat jiwaku yg merindukan,
hakikat kebenaran,
cahaya yg membelah kegelapan,
melimpah cemerlang mengisi kekosongan

ku sedar,
destinasi pencarianku disini,
ku mencari-Mu Tuhan,
mengharap keredaan,
menagih kebahagiaan,
dan sinar cahaya iman..

by:fatimah syarha(solusi ke-12)

Wednesday, September 23, 2009

watch ur mOuth

assalamualaikum wbt dan selamat hari raya aidilfitri buat pelawat blOg sekalian,
salam rindu salam sayang dr ana :)

ana sekarang exam week, jadi kesempatan utk menulis ana gunakan sepenuhnya. kalau di dq, bayang komputer pun tak sempat nak tengOk :). sekian lama, hari ke hari ana meniti kehidupan di dq..banyak 'ibrah yg Allah bukakan untuk ana kutip dan menjadikan ia sebagai panduan di hari kemudian.

pelbagai rentak dan ragam makhluk Allah di muka bumi yg ana perhatikan. Allahuakbar! Allahuakbar! Allahuakbar!

sahabat tarbiah sekalian,
ana berhadapan dgn seorang sahabat yg mulutnya langsung tak tahu nak jaga. masyaAllah, dakwahnya hebat. namun akibat mulutnya yg agak laser, membuatkan ramai yg berkecil hati dgnnya. mula-mula, ana diamkan saja. tapi apabila seorang demi seorang mengadu pd ana tentang kata2nya yang kurang menjaga, ana turut terasa kesannya.

kesian pada dia kerana dia tidak tahu tentang itu. ana meminta kakak senior utk menasihatinya. insyaAllah, doakan dia.

KONKLUSI:
sehebat mana pun kita, jagalah kata2 kita terhadap makhluk Allah. kata2 itu kadang tajamnya lebih dr mata pedang. membuat orang terasa hati dan jauh dr kita, amankah hidup?

Saidina Abu Bakar sanggup memenuhkan mulutnya dgn batu semata utk tidak banyak bercakap, utk menjaga lidahnya. jagalah lidah kita, ia menggambarkan hati kita. seorang da'ie, abid, khalifah, hamba bukan sahaja perlu menjaga amal ibadatnya..masyi qurannya..tetapi hati nurani kita, dan akan terpancar dgn lidah.

ana bukan hebat sgt, ttpi sekadar mengutip ibrah dr perkara yg berlaku di sekeliling. sama2 kita koreksi diri apa yg kita dapat dr sekolah tarbiah ramadan kali ini. apakah kesannya hanya pd ramadan atau selepasnya...

wallahua'alam :)

Friday, August 21, 2009

jOm kuruskan nafs

بسم الله الرحمن الرحيم
assalamualaikum w.b.t

salam ramadhan mubarak kpd semua pelawat blOg yg disayangi. ana ingin pohon maaf ats segala salah silap yg berlaku yg sedar atau tidak, maafkan. serta segala hutang-piutang minta di halal. kalau ada, inform pd ana. ana ni kadang tak ingat :). moga kita menjalani ramadhan kali ini dgn penuh hamba dan hina.

alhamdulillah, dimana-mana ramadhan sering diulang lebih baik dr segala bulan. ada ini, ada itu. baaaaaaaaaaaaaanyaknye kelebihan ramadhan. sampai tak cukup page lah nak tulis. cuba tanya, adakah kita merebut semua kelebihan ni semata-mata adat atau benar-benar dgn penuh hamba?

banyak yg kita lihat, tarawih pada awal bulan safnya hingga ke belakang..tiba 10 malam terakhir, ana tercari-cari dimanakah sayap2 kiri mujahid ini semua. mungkin ada masyaqqah. sungguh, tarawih ini bkn wajib..tp susah bukan utk mendapatkannya di lain bulan?

bazaar ramadhan tak kurang hebatnya. masyaAllah makanan, time nielah habis segala benda keluaq. tergoda iman, cair nafsu melihat. sahabtku tersayang, mari renung kembali bagaimana Nabi Muhammad s.a.w dan sohabiah menjalani puasa. ingat kembali tujuan puasa ini, bkn sekadar tahan lapar dn dahaga. paling penting nafsu itu. kalau sekadar tahan lapar dn dahaga, bulan lain pun bolehkan? ana teringat sabda Rasulullah s.a.w: ramai diantara umatku kelak hanya mendapat lapar dan dahaga sahaja. naudzubillah, minta jauh. sia2 puasa seharian kita.

sahabat tarbiyyah yg dikasihi Allah sekalian,
lakukanlah amal ibadat semaksima mungkin bukan kerana adat, iaitu semata sebab orang lain buat dan tradisi org kita buat camtu. tetapi, lakukanlah ia kerana..kita sedar hakikat title hamba yg dipegang. kita sedar yg ajal tak kira waktu. kita sedar yg amal kita belum tentu diterima oleh Rabb. kita sedar yg masa sudah semakin suntuk, tiada masa utk bertongkat tangan. dan...

kita sedar puasa bkn utk menggemukkan nafsu, ttpi menguruskan nafsu


*bukan utk bulan ini sahaja, jadikan ramadhan ini permulaan kita utk mengekang nafsu kita dan berterusan hingga ramadhan akan datang..itulah nikmat sebenar ramadhan. bukan pd bazaar ramadhannya, bukan pd jualan rayanya, bukan pd pelbagai biskut rayanya..tetapi pada
sejauh mana hati kita ikhlas mendekatkan diri pd Rabbul 'Izzati tiap masa

SALAM KEMAAFAAN DAN KERINDUAN..selamat beramal :)
doakan ana dan seluruh umat Islam.

Thursday, August 20, 2009

sakit gigi

assalamualaikum w.b.t,

sekali Allah tarik nikmat yg kita terlepas pandang baru terasa kehilangan. Allah baru uji ana dgn sakit gigi. i'adah tergangu. sangat sangat terganggu.

ayah cakap, Allah nak uji. dah lama sangat Dia bagi kita guna dgn baik, sesekali Dia nak uji kita bersyukur tak dgn apa yg Dia beri. guna sebaiknya atau tak. sekurangnya bila Allah cuit kita macam ni, kita akan terfikir..nikmat ini apa aku gunakan sebaiknya atau tak. bila dihadapan Mu, apa jwpn aku nanti..

tanyalah iman dan taqwa yg kita bajai setiap hari...


sahabt tarbiyyah sekalian,
jadikan ramadhan kali ini ia sangat bermakna. belum tentu kita akan menikmati pd musim akan datang. kalau pun dapat, belum tentu kita akan dapat menikmatinya dgn penuh keimanan dan ketaqwaan. utk kali ini, ana dan sahabat sekalian cuba utk menjalaninya dgn penuh kehinaan dn kehambaan. rasa jijiknya kita dgn dosa2 yg telah lalu tetapi Allah masih memberi peluang utk kita utkmembasuh jijik itu pd ramadhan kali ini. pohonlah syurga Allah dn minta jauh dr nerakaNya. insyaAllah.

ana doakan, moga ramadhan kali ini subur rasa hamba dan taqwa kita kpdNya buat selamanya. moga segala dosa kita yg telah lepas dan akan datang diampunkan olehNya. moga roh dakwah kian mekar di dalam diri kita..menyelamatkan umat yg kian dahagakan kebenaran. yg kian jauh dr landasan yg benar. yaAllah, thabatkan kami dlm perjuangan yg benar ini


HANCUR HANCUR..HANCUR YAHUDI
HIDUP HIDUP..HIDUP ISLAM
HANCUR ISRAEL, HANCUR AMERIKA, HANCUR KUFFAR

Monday, August 17, 2009

erti hidup pada memberi :)

assalamualaikum w.b.t kpd pelawat blOg yg ana sayangi dan dikenang dalam doa kudusku setiap masa,insyaAllah..

"erti hidup pd memberi"

maaf ustaz hasrizal, ana pinjam sementara waktu motto ustaz :). ana belajar sesuatu dari phrase tersebut. dalam perjalanan ke kelantan, ana menerima message pelik dr shbt ana. mungkin salah hantar, tp dalam message tersebut ada berkait dgn ana. apa ni? soal ana dalam hati.

then dia terangkan, dia salah hantar. minta maaf banyak-banyak. and so on. ana tanya kenapa buat macam ni, kenapa tak terangkan sebaiknya, at least ana boleh terima if dia berterus-terang..mata ana semakin membengkak. ana cuba untuk berlapang dada walaupun hakikatnya bersalah menggunung sehingga sekarang. ana reply message sahabat ana dgn meminta maaf, selebihnya ana tak berani nak tulis. dia berkali-kali meminta maaf dgn bersalahnya, namun ana diamkan saja.

mungkin ana dah banyak memberi jadi dia rasa bersalah pada ana sehingga tak ada kekuatan untuk berterus-terang. ana fikir kembali, hidup bukan sekadar memberi tetapi juga menerima. ana bukan ingin membidas ustaz hasrizal jauh sekali, ttpi ini utk diri ana yg taklah tinggi thaqofahnya spt ustaz hasrizal :). in life, we must have give and take.

jadi di sini ana belajar utk menerima keadaan dia yg sebenarnya, belajar menerima segala situasi yg datang dgn berlapang dada. dalam usrah sudah ditekankan, sbg individu muslim kita harus berlapang dada. juga menerima segala macam kerenah manusia disekeliling ana dgn senyuman. ana hampir dOwn dek mengikut rasa, benarlah..ikut rasa binasa!

bertatih dalam alam perjuangan, banyak yg ana belajar. sungguh indah tarbiyyah ini, walau kadang menyakitkan ttpi yakinlah janji Allah yg manis :). kita hamlatul quran tak patut ada sifat lemah semangat, sbb kita tahu janji2 Allah dalam Kalam CintaNya yg diulang dan dihafal setiap hari.

HAKIKAT WA MAJAZNYA:
BELAJAR MEMBERI DAN MENERIMA SEADANYA

wallahu'alam

Thursday, July 9, 2009

langit Ilahi..Allah tidak lupakan kita

assalamualaikum w.b.t,
meminjam kata2 dr saudara hilal asyraf..

tiba-tiba sahaja kata-kata itu bergema di hati tatkala ana mendongak ke langit

sungguh,
dq bumi barOkah. mOga Allah mengekalkan barOkahNya ke atas dq. tatkala ana diselubungi masalah hati, masalah dan masalah yg takkan pernah habis. lantaran dr mehnah itu ana menjadi semakin lemah, semakin tidak berdaya utk meneruskan. ingin dilepaskan saja semuanya.

dalam kegelapan malam, pulang dari cafe bersama fadhilah. terasa sesak di dada utk bernafas. dalam hati merintih, yaAllah hebat terasa ujian ini. tak sanggup aku teruskan lagi. biarlah orang kata ana mudah mengalah, mudah menyerah pd keadaan. lembik. emo. ana tak peduli. membelah kepekatan malam, terasa ingin terduduk di padang dq. ana tak larat lagi. wajah kedukaan tak dpt disembunyikan. shbt ana terdiam. sempat dia paut lengan ana agar tidak rebah di situ sahaja.

namun,
ada bisikan yg kuat meminta agar ana mendongak ke langit. manik-manik jernih mengalir pantas. ana tidak hirau keadaan sekeliling. subhanallah,walhamdulillah, wa la ilaha illallah, allhuakbar. apa lagi yg mampu ana ucapkn. terasa hina sehinanya diri ini. ana seolah sudah mengetepikan Dia, lalu Dia membisik..I'm here Hanisah! Don't be sad, I'm here for you dear!

dalam kegelapan dan kepekatan malam, kalimah Allah terang lagi jelas di langit. di sebelahnya ada bulan purnama menyinari. masyaAllah, kalimah itu sangat agung. besar terpampang di dada langit. sahabat ana turut teruja, isak kami kedengaran perlahan. syahdunya malam itu. teramat syahdu. perlahan-lahan terukir senyuman kami. yaAllah, sungguh Engkau berada sangat dekat dengan hambaMu. mengapa hamba yg bodoh ini tidak menyedari??

dgn bekalan kekuatan yg Allah berikan, langkah diteruskan. sedikit terubat rekahan jiwa ini. mehnah dan tribulasi menjadi satu ketenangan, bukan lagi kesakitan. andai jiwa benar2 yakin pdNya. kesakitan itu akan terus terhapus bila janji Allah diyakini. bila merasa sentuhan lembut drNya yg Maha Lemah Lembut. bila terasa itu adlh kaffarah dr dosa2 kita selama ini. ya Tuhan, tuntun kami tetap dalam lingkunganMu..tetapkan kami dalam perjuangan menegakkan kalimahMu di muka bumi ini. golongkan kami antara orang2 yg mengalunkan ayat suciMu bersama KekasihMu di akhirat kelak..amiin ya Rabb.

suicide..jalan terakhir?

assalamualaikum w.b.t

pantas mulut beristighfar. sebentar tadi baru menonton berita. seorang gadis ingin membunuh diri akibat cinta. wallahu'alam sama ada putus cinta atau apa-apa dengan cinta. ada apa dgn cinta? mari kita selongkar sejenak...

ana teringat, kerana ana cinta dan kasih pada arwah abang dulu ana juga ambil tindakan yg sama. ana ingin pergi bersamanya. namun Allah lebih sayangkan ana dan mahu ana hidup dan bernafas sbg hambaNya di muka bumi ini. sblm kita meneruskan dgn lbh lanjut, sama2 doakan agar gadis itu kuat dan tetap di atas jalan yg lurus..jalan yg Allah redha.

sayang! sayang seribu kali sayang...

sanggup gadaikan nyawa semata cinta manusia yg belum tentu berlandaskan syariat. sambil mendengar nasyid ar-ruhul jadid ana menulis. insyaAllah :). bukan ana tak pernah dilamun cinta, pernah! ana bukan wanita terlalu suci yg belum disentuh cinta lelaki..ana pernah lalui semua itu. dan ana harap perkara itu tidak berulang lagi. naudzubillah. cukuplah hanya sekali. cukuplah!

ana bayangkan, alangkah indahnya jika gadis tersebut ditarbiyyah. sungguh, dia akan jadi gadis sebaik perhiasan. dia akan jadi seorang da'eiah yg tidak kalah dek cinta palsu manusia. dia akan pertahankan prinsp suci walau apapun yg mendatang. itulah fitrah manusia, ditambah pula nisa'. kami kaum yg lemah. dalam kelemahan, Allah mengurniakan kami kekuatan. sayang, kekuatan itu kalah dek emosi yg sedang menggila. ana ngerti perasaan dia waktu itu. sbb ana pernah rasa seperti itu.

apa ada pd cinta manusia?

fitrah kita ingin dicintai. itu fitrah. namun apabila fitrah dilaksanakan bukan dalam lingkungan syariat ia menjadi fitnah. ana pernah lalui itu. cukuplah! terasa perit. ana harap perit itu kekal. ana sgt tersentuh dgn mesej tersebut, datangnya dr shbt ana..
"perempuan yg suci adlh perempuan yg di jaga oleh Allah. tidak sedikit pun Allah membenarkan mana2 lelaki menyentuh dirinya walaupun hatinya..kerana Allah teramat mencintainya. tetapi andai kita bergelumag dgn cinta lelaki, di mana Allah utk menjaga kita? Allah seperti melepaskan kta kpd seorang manusia yg lbh bykmengecewakan kita..
jika Allah dtgkn kesedaran dlm diri supaya meninggalkan cinta seorang lelaki, bermakna Allah mahu ambil kita kembali utk dijagaNya. mengapa masih ragu2?
kekuatan usah ditunggu tapi harus di cari..hargailah di atas kesempatan yg Allah berikan..
sebesar-besar dosa adlh dosa yg dilakukan ketika kita rasa berdosa melakukannya-Imam Ghazali"

baik muslimin mahupun muslimat, sama kita renungkan. kerana syariat, terpaksa dilukakan perasaan orang lain demi menggapai redho Allah. terpaksa kita kecewakan orang lain kerana syariat membataskan semua. usah sedih sekiranya terputus di tengah jalan, jika benar kita sayangkan seseorang krn Allah, krn agamanya..kita takkan takut kehilangannya. krn pengharapan kita adlh pd Rabbul 'izzati bkn pd seseorang itu. sbb kita tahu, Allah takkan takdirkan pd kita perkara yg buruk. Allah itu Maha Adil, Maha Menyayangi. rahsia Allah kita tak tahu.

biar putus di tengah jalan, asal itu yg Allah redho. usah ditanya perit atau sakit, krn jannah Allah itu sgt manis. jalan mujahadah bukan jalan yg mudah. kita takkan dihampar dgn permaidani merah, dihidang dgn mknn yg lazat. Allah cipta dunia utk manusia, namun Allah cipta manusia utk akhirat!

*semua ni juga utk ana terutama. masih merangkak dlm medan perjuangan..tidaklah sehebat antum.

Monday, July 6, 2009

haluan siswa VS mafatih mahabbah

assalamualaikum w.b.t
apa khabar semua? apa khabar iman di hati? masih segar atau kian layu :)

alhamdulillah Allah masih beri kesempatan pd hamba yg dho'if ini utk menukilkan satu ceritera di sini. maafkan ana tak dapat sertakan gambar2, krn cd blm lagi ana dpt.

sebaik sahaja ana jejak kn kaki ke bumi barokah darul quran, 2 mei 2009 tarikh yg takkan ana lupa. disambut oleh warga dq dgn penuh mesra, namun ana tahu yg ana akan di'rangging' slps ini.

satu pengumuman dibuat, semua pelajar2 diploma sem1 diminta berkumpul di perkarangan masjid. jantung ana berdetak kencang, ana tahu apa yg akan berlaku selepas ini. diberi taklimat tentang ORIENTASI.

HALUAN SISWA b'sm pensyarah :)
-masyaAllah pengalaman yg takkan boleh ana lupa. setiap masa kami dlm keadaan yg cemas. always tgk jam,lambat..denda! denda bukan kecik, banat duduk separuh dlm 5 minit. kedengaran 5 minit amatlah sikit, knp xbuat 10 minit? jawapannya, antum try buat! huhu.
banin dendanya lompat bintang. best lompat bintang. apabila riadah banat, memang takkan lepas peluang buat lompat bintang biarpun ana menghidap asthma :)



hari-hari yg ana lalui dalam haluan siswa, amat blur. ana tak terasa yg ana berada di dq. sering ana soal, betul ke duk kat dq ni? mandi cukup sehari sekali. aktiviti kami padat.

ana tak berapa ingat..namun yg paling ana ingat adalah "telefon rosak, sepuluh sen, si buta dan sebagainya". setiap permainan ada 'ibrah yg sangat tersembunyi dan terlalu berguna buat kami bakal huffaz dan hamlatul quran. syukur ilallah!

MAFATIH MAHABBAH b'sm perkemat!
-bermula dari perjalanan ke sana sampai saat ini, ana tak pernah lupa apa yang di alami di sana. tiap saat kami dalam keadaan tertekan. di marah oleh abang2 perkemat. kena jerit..sekejap jerit..sekejap tengking. masyaAllah, hebatnya ujian waktu itu. walaupun di rancang. kami punya barang amanah
1)sejadah
2)Al-Quran
3)tasbih
4)kacang hijau 7 biji
5)tasbih

kami juga di beri taklifat:
1)zikir 7 seratus kali
2)hafal 2 maqro'
...ada lagi, tak berapa ingat :)...maaf ya

kami sentiasa diatur dengan masa. semua dalam kiraan. ikut suka KD nak buat dalam kiraan berapa. kami akan ikut. pergerakan kami dalam larian, dari satu tempat ke satu tempat berlari! ana yang semput juga berlari..at last terjelapok jatuh,tak boleh nafas dah :).

itu semua pengalaman. untuk ana tulis secara detail satu persatu, ana rasa malam besok pun tak habis lagi. ana renung, kenapa KD beri tekanan begitu kpd kami?

membawa imej sebagai hamlatul quran bukan bisa kita jadi seperti orang biasa. membawa kalam Allah, menjadi rujukan masyarakat luar. masih sempatkah kita bertongkat tangan? melayan perasaan jiwang? sedangkan umat di luar sana amat dahagakan tarbiyyah dr kita semua. puak kuffar siang malam bersengkang mata menyusun strategi untuk menghancurkan islam. kita tak ada masa untuk semua itu. tanggungjawab melebihi masa yg ada. walaupun kadang ana sempat melayan perasaan, ana akui. dalam keadaan ana ingin membawa bendera islam, kekuatan dalam sangat ampuh.

hakikat dan realitinya, hanya di darul quran kita menjadi warak dan 'alim. keluar dq, semua berterabur tinggal di tengah jalan. naudzubillah. ana harap, ana terutamanya dan semua pelajar dq agar tetap berada di atas jalan yg kita pilih dengan rela hati. berpijak di dq, bermakna kita menyerahkan diri sepenuhnya untuk ditarbiyyah dan mentarbiyyah. kita punya tanggungjawab, punya matlamat. apa yang harus kita lakukan, apa yang kita nak buat kalau ini atau itu yg berlaku. ini juga khas utk ana.

*apapun, apa jua yg berlaku Allah tahu itu yg terbaik buat hambaNya-amin idris

Sunday, July 5, 2009

apabila diri dirisik...


assalamualaikum w.b.t kpd semua,

mungkin semua tertanya-tanya dgn maudhu' ana kali ni..tp itulah hakikat yg ana ingin kongsikan.


"boleh ana kenal enta tanpa fitnah?" tiba-tiba mesej itu sampai kpd ana. ana dapat mengesan kelainan mesej itu, ttpi ana tepis sejauhnya. diringkaskan, ana dirisik oleh muslimin yg ana yakini agamanya sejak dari dulu lagi. masyaAllah gembira bukan kepalang, namun ana takut. ana takut! krn risikan ini datang terlalu awal dan ana punya 'pesaing'. bermakna dia harus buat pemilihan antara ana dan calon yg satu lagi.


masyaAllah, debaran hanya Allah yg tahu. namun ana yakin pada istikharah dan musyawarah yg telah ana lakukan. 9 tahun ana pendam segenap rasa di hati, pendam utk menjadi sayap kirinya dalam perjuangan. mnjadi teman dalam susah senang berjuang dalam medan dakwah ilallah. tersimpan kemas cita itu di hati.


namun..JODOH ITU RAHSIA ALLAH


bukan jodoh kami yg Allah catat di loh mahfuz sana. istikharah dan musyawarah, jawapanya negatif! masyaAllah, kecewanya ana ALLAH yg tahu. sampaikan ustaz ana cakap, susah ana nak terima orang lain selain dia. dan ustaz nasihat, bukalah hati awak utk yg lebih baik selepas ni. ana tersenyum. senyum dalam perit yg amat sangat.


ana tak kuat utk beri jawapan tidak! dan akhirnya sampai mesej yg dia meminta maaf. fahamlah ana maafnya itu kerana apa. ana pasrah dalam tangis. minggu lepas tasmi' Al-Quran ana hancur! hancur sehancurnya. hafal..hafal, air mata ana mengalir tnpa sedar. dalam sendu, ana tetap cuba menghafal. hati ana dihiris, ana teruskan sehingga isak ana xdpt di bendung. masjid DQ mnjadi saksi tangis itu tiada henti. tangis itu lantaran ana sangat2 rindukan Allah dek hati yg robek.
"Allah amat menyukai keadaan hamba yg hancur remuk hatinya", teringat akan hadis tersebut..tangis ana kian reda.


mana mungkin rasa 9 tahun di hapus dalam 9 jam?berkat bantuan semua, ana cuba bangkit sedaya mungkin. biar dia menolak ana, asal Allah tidak menolak ana. asal Al-Qur'an tidak laknat ana. naudzubillah. Al-Quran lebih penting dari rasa perit ini. ana putuskan, agar mengalihkan rasa itu kpd perjuangan..agar perjuangan ana lebih mantap. mgkn dgn cara ini Allah nak menarik cinta ana lebih kpd Dia.


ana redho dalam sakit! asal sakit itu yg Allah redho


*Rabbi, cintaku milik-Mu..cinta tarbiah dakwah,hatiku milik-Mu!
(dgr nasyid bingkai kehidupan dr shoutul harokah..masyaAllah sgt bagus)

Thursday, June 25, 2009

mencari redhoMu

assalamualaikum w.b.t,
mOga baRokah Allah mengiringi setiap patah kata-kata disini. mata kasar melihat tangan ana yang rancak menulis, hakikatnya itu datangnya dari Allah Taala. minta di jauhkan ana menulis menurut hawa nafsu semata, naudzubillah.
jejak-jejak ana di sini semakin hilang...
namun ana dalam proses mencari semula di mana hilangnya semangat itu...di mana wahai hanisah???
insyaAllah,ana akan sambung setibanya ana di kelantan. dengan izinMu, 3/7/2009. doakan ana dan rakan selamat tiba di bumi barOkah kelantan :)

Thursday, June 4, 2009

Khabar dari DQ.....

assalamualaikum w.b.t kepada saudara-saudara ziarah blOg TAUTAN HATI sekalian...

apa khabar semua? masyaAllah rindunya pada blOg ni. Alhamdulillah hampir sebulan lebih ana menjalani hidup sebagai siswi Darul Quran semester 1 09/12 syukbah hadith. masyaAllah. itu yang ana dapat ungkapkan.

alhamdulillah, Allah masih memberi ana peluang untuk ada perasaan. masyaAllah, baru ana ngerti erti MEHNAH DAN TRIBULASI sebagai seorang penghafaz Al-Qur'an. dari mula Bismillah hingga alhamdulillah juz 2 ni, air mata ana ibarat tiada harga. hati ana rasa semuanya dalam masa yang singkat. sedih, sayu, hiba, marah, geram, sakit hati dan sebagainya ana rasa dalam sebulan lebih di sini. diamarah, didenda.........semua ada.

masyaAllah, jalan ini bukan senang!

hafal kalam cinta yang 'Aziim ni bukan senang. getir, perit, jerih! dan itulah proses TARBIYYAH sebenarnya. alhamdulillah, ana bahagia dicampak ke sini

tunggu sambungan...ana kesuntukan masa,aasifah jiddan

ma'assalamah,doakan yg terbaik buat ana di sini! uhibbukum fillah :)

Wednesday, April 29, 2009

hajat doa dan nasihat

assalamualaikum,
alhamdulillah berkat doa antum, ana berasa bisa bernafas sekarang. alhamdulillah syukur. tinggal beberapa jam lagi akan bertolak ke kay el. doakan ana, doakan segalanya lancar. moga tinta ana di sini lebih menusuk hati kita semua selepas terdidik di darul quran.

sungguh,
ana tak tahu apa-apa untuk ke sana. cuma niat suci menemani dan mengharap redho Allah beserta. insyaAllah ameen.

doakan ana, antum juga sentiasa disebut dalam doa hamba ini. insyaAllah, kita sama-sama cemerlang di pandangan Allah..mencari berkah dan taqwa yg kian menghilang.

alahai, terasa panas dah mata ni. tunggu masa melimpah je. huhu. takpelah, kita bertemu berpisah kerana Allah.

*to all viewers, syukrn kathiiran support n doa untuk ana. syukrn sgt2. mga antum juga broleh kejayaan dunia akhirat. lepas ni, blog ni akan lama menyepi. ana akan sibuk di sana. insyaAllah bulan 7 ana pulang. mga pulang dgn jiwa yg baru :)
*to Ppah aliff aziz..hehe. thanx call nisah, support nisah, nasihat nisah. thanx sgt2 pah. insyaAllah ada rezki pah kat mesir sana, moga kita sama2 dijaga Allah dn beroleh kejayaan sebenar dunia akhirat. pah nak jd doktor, jd doktor yg solehah yea. hehe. xpe, lps ni kita tebuk-menebuk hafazan masing2.hee. i'll miss u pah, i'll miss ur advice. nisah igt nasihat pah. jgn la doa psl jodoh nisah lg, jauh lg bab jodoh. yg penting, kita nak baiki diri kan? teruknye rasa diri ni, tp nk mujahid agama..ish3. pah, doakan nisah. always nasihat n tegur nisah. luvv ppah aliff aziz :) hee

Monday, April 27, 2009

ubreakable

Assalamualaikum w.b.t

bahang darul quran kian terasa. rasa mcm taknak pergi!
yaAllah, tak taulah kenapa ni. rasa mcm tak confident je dgn diri. mungkin ana menulis dlm keadaan letih..mumkin.

insyaAllah, takda apa-apa(try pujuk hati :))

dgn izin Allah, dq akan memulakan segalanya kembali. ana fikir, ana bagai bayi yg tak tahu apa-apa ke sana dan menuntut ilmu lillahi taala. starts new life there-pesan kwn ana.

mgkn lantaran bermacam-macam yg berlaku pd ana. tak habis-habis. hehe. insyaAllah, 'bayi' ini akan dewasa di bumi barokah dq. mOga ia tetap suci seperti mana baru dilahirkan dulu.

focus on what u want-my besties
ittaqullah haqqa tuqatih-k.ha

*insyaAllah,doakan ana agar kuat dan terdidik dgn biah solehah di sana. walaupun hati ni gundah gulana..huuuuuuuuuuu. nanges je tau!

Monday, April 20, 2009

salam sebelum ke DQ


a'udzubillahiminasy syaitoonirrojiim
bismillahirrohmaanirrohiim...

alhamdulillah,akhirnya tersiar ulasan pembaca oleh ana ttg novel tautan hati di ikim sebentar td. hehe :)

bahang darul quran kian terasa. entah apa yg akan berlaku di sana nanti. ustazah hachinah pesan:cabaran sbg seorang hafiz ni bukan mudah. terutama cabaran nafsu. kena jaga. jaga betul-betul.

memikul 30juz, bukan mudah. kalam Allah yg sangat suci. masyaALLAH. ustaz Abdullah berpesan:nak hafal qur'an, hafal betul-betul. bila seorang hafiz berbuat kemungkaran, Allah bagi cash ats dunia lagi

yaAllah, agak terbeban. tapi insyaAllah, ana jadikan ini semua sbg penguat semngat menempuh dunia baru dgn jiwa yg baru. ana berdoa, moga darul quran melahirkan siti hanisah abdullah sani yg baru. lebih solehah dan aqrab denganNya. amiin ya Rabb.

ana tak tahu apa yg bakal berlaku di sana. sungguh, gundah tak terkira saat ini. ayah cakap:
ayah doa agar ada sorang dlm ahli keluarga kita seorang hafiz. dari anak pertama(35 tahun dlu) ayah doa. alhamdulillah skrg Allah maqbulkan. jaga diri baik2 kat sana.

gugur air mata ana. masyaAllah, penantian ayah dah lama rupanya. ana pergi dgn harapan ayah dan cita ana beserta redho Allah. ana pohon doa antum buat ana, agar kuat di sana menempuh ujian dan cbrn sbg seorg hafizah, sbg seorang da'ieah, sbg seorang 'abidah dan seterusnya.

ana tak tahu apa yg perlu dinukilkan lagi. persiapan masih di peringkat awal. doakn yg terbaik buat ana. antum semua sntiasa ada dlm doa kudus dr ana yg hina ini, insyaAllah.

*buat pelawat blog tersayang, mungkin ana tidak update dlm masa yg lama. menyesuaikn diri dlm keadaan yg baru, prlu masa yg lama. doakan ana, mga lahir hanisah yg lebih baik dari saat ini. Allahumma amiin. moga hafalan ana juga lancar dan mantOp!

Friday, April 17, 2009

can or nOt II

assalamualaikum


apa khabar antum semua? rindunya pd antum, walau tak bersua muka tapi rindu itu tetap ada! rindu itu adalah anugerah dr Allah. indahnya rindu krn Allah, manisnya ukhuwah krn Allah(ukhwh yg halal) hehe. sempat lagi ana ni nak tulis in bracket.


sedih!


sejak akhir2 ni, kuat makan. betul! ana xtipu. badan pun dah macam monster je :). ana pun xtau knp kuat makan, mgkn tension. ana akn sendirinya kuat makan bila tertekan. dulu, gaduh dgn kawan..maaakn je tau. ish3.


lupakan kuat makan.


ayah suruh check result darul quran(DQ). ana keberatan, tp check demi ayah. seram sejuk seluruh badan. apelah result nnti.


Alhamdulillah, dapat! cuma surat belum sampai. ada kawan ana yg nak sangat tak dapat.


ni yg ana nak bincangkan..Allah amat menyukai seseorang yg remuk hatinya!
dlm keadaan kita sgt kecewa terduduk dgn taqdir Allah, akhirnya kita buat apa? berdoa dlm keadaan yg amat hina, penuh harap, dan lemah hnya pd Allah. kita harap pd Allah sahaja. siang malam doa dn mohon pd Allah. terasakah kita saat itu yg paling kita dekat dgn Allah. sungguh, Allah aaaamat menyukai keadaan itu. So,
jika kita diuji dan keadaan itu membuatkan kita terduduk, gembiralah! krn Allah terlalu rindu akan kita waktu itu. jadi, jangan berhenti berdoa dan berdoa serta berharap hanya pd Allah. mana yang kita nak, dirindu oleh ALLAH atau dirindu oleh manusia? tanya iman,
kita pasti nak dirindu oleh ALLAH sentiasa bukan? Allah tidak zalim mebiarkan kita terduduk selamanya, dgn ingat Allah semangat kita pulih semula. janganlah terduduk baru ingat Allah, bila berlari tinggal Allah..naudzubillah.

tidak kira kita 'berlari, berjalan atau terduduk' kita harus ingat ALLAH AZZA WAJALLA sentiasa. dalam susah senang, Dia maha melihat dan maha mengetahui. ana kongsikan beberapa mutiara kata khas utk antum tersayang :)

"bila engkau memandang segalanya dari Tuhanmu,
yg mencipta segalanya,
yg menimpakn ujian,
yg menjadikan sakit hatimu,
yg membuatkan keinginanmu terhalang,
serta menyusahkn hidupmu,
pasti akan damailah hatimu
krn masakn ALLAH sengaja mentaqdirkn segalanya utk sesuatu yg sia2,
bkn ALLAH tak tahu derita hidupmu,
tp itulah yg DIA mahu krn hati yg sebeginilah lebih cepat akrab dan lunak dgnNYA"

moga peroleh ibrah dr pembacaan! dOakn ana jd hafizah solehah :)
ws

Sunday, April 12, 2009

can or nOt

sama ada sesutu tu kita nak atau tak, terpulang pada kita! setelah usaha, let Allah decide for us. kan?

tapi ana ni..

truely tengah takde mud. bukan nak marah orang, tapi rasa macam hampeh je sekarang ni. back to istighfar! betul menenangkan hati..astaghfirullahalaziim

takde mud tetap ada! ana takde mud dgn diri sendiri. ana tak suka bila ingat balik perkara yg dah lepas, yg takde kaitan lagi. yg meng'hampeh'kan diri.

one message received:
bykkn istighfar. semakin kuat kita mujahadh,semakin byk tipu daya syaitan-k.ha

msa trima msg tu, dgr pulak lagu 'padaMu ku bersujud-afgan'. ouh, betul-betul menginsafkan diri. astaghfirullah, apa aku dah buat ni?

ble taknak ingat pun, ia menerjah fikiran ni. mcm segmen terjah! main terjah sesuka hati je

now I can't stOp crying! all I knOw, just cry! cry! n cry!

pssst:ni lah tulisan ble ikut perasaan. antum jgn ikut. bila gni, byk istighfar! Allah ade brsama. benar2 tenang. "Allah menyukai keadaan seseorang yg mana hancur remuk hatinya"

know why? tggu post terbaru! huhu

Friday, April 10, 2009

:)

tiba-tiba je tersenyum
bila tengok iklan rejoice
alaa, yang lelaki tu bagi rose kat perempuan tu
ana suka sangat iklan tu
tanpa sepatah bicara, ros menerangkan segalanya. I like it :) huhu
berbanding berkata-kata
perbuatan lebih meninggalkan kesan yang mendalam
betul tak?
apabila seseorang sedang marah
tiba-tiba ada yang datang pujuk dia
cakap itu ini
mesti rse nak lempang je dia tu
tapi
ada yg datang, tersenyum!
menepuk-nepuk bahu kita
dan membawa kita ke suatu tempat indah
sambil berzikir mengingati Allah
mana lebih baik?
kepimpinan melalui teladan
bukankah telah diajar oleh Rasulullah s.a.w?
sejak dari dulu lagi!
tapi sayang
umat islam jarang praktikkn tu
yg dia tahu
ada degree/master/PhD in islamic study
kra mantOp! hebat!
hebat ke?
malah
orang kafir pula yg mengamalkannya bersungguh-sungguh
bg murtadkn org islam
bila org islam murtad
berdegar-degar cakap itu ini
salah itu ini
inikah kepimpinan melalui teladan?
beginikah cara kita sayangi dn cintai Rasulullah s.a.w?
korek hati dan iman, cari semula suara taqwa yg semakin menghilang
yaAllah, golongkan kami dlm golongn syakirin dn muqorrobiin
amiin ya Rabbal 'alamiin

Tuesday, April 7, 2009

malu lah pulak

sedih gaban bila hari-hari bukak blog ni takde sape nak komen post "halaqoh?"..semua main call je lepas baca post tu.

"nisah,apa yang ko tulis kt post tu?maksud ko pandangan siapa?"..em,banyak lagi lah soalan-soalan yg ana perlu jawab. sampai rasa letih nak angkat phone..huhu. suruh komen, malu pulak. korang niee,malu-malu kerbau pulak

antara Allah dan manusia, yg mana satu kita pilih?

haa,ni baru jelas soalan.

dalam kita melakukan ibadah seharian, kita selalu terfikir tentang siapa? "eh, kalau aku pakai camni..kang semah cakap apa pulak kat aku","eh, baju ni terang sangat kaler kang orang cakap malampau pulak","ish,aku pegi pub ni kang kalau jiran nampak jatuh maruah 'alim aku","ambik duit ni, harap-harap mak ngan ayah tak perasan","alah, aku curi sikit je..bukan ade orang nampak"...dan macam-macam lagi!

SO

kalau selalu duk fikir manusia ni cakap itu, manusia ni cakap ini..boleh jadi penuh jugak tanjung rambutan. kenapa ya kita selalu fikirkan pandangan manusia? adakah kerana manusia itu nyata dan kita nampak depan mata?

adakah kerana Allah itu Maha Ghaib, dan kita tidak nampak Dia secara mata kasar...ask your iman!

Allah itu Maha Ghaib tetapi Maha Nyata..bukankah penglihatanNya dan juga pendengaranNya amat tajam? ayat-ayat cintaNya sduah cukup memberi gambaran jelas pada kita yang mana apabila dibangkitkan kelak, semua itu pasti dipertontonkan. sesungguhnya Allah Maha Halus dan Maha Teliti.

saudaraku sekalian...
tidakkah kita terasa seolah Allah berbicara dengan kita tatkala kita membaca kalam cintaNya...tidakkah kita terasa berteman saat kita keseorangan...terasakah oleh kita kasih Allah yang tiada tandingnya

kita berbuat mungkar, Dia ampunkan. sedangkan manusia? belum tentu! saat kita terkontang-kanting dalam mencari arah hidup, Dia pimpin kita menuju jalan yg benar. tak pernah sekalipun Dia mengecewakn harapan kita padaNya. Dia hapuskan air mata kita tanpa sedar, Dia memujuk kita dgn cara amat halus sekali. Dia menghindarkan segala bencana dgn doa kudus kita pdNya. sungguh, janji Allah itu Maha Benar. sesiapa yg memohon pdNya, nescaya akn ditunaikan. tidak didunia, ia tersimpan di akhirat.

adakah nikmat rasa bertuhan apabila kita dalam kesusahan sahaja? naudzubillah! Allah tidak pernah lupa kita, menunggu doa cinta kita padaNya..masyaAllah hebatnya bila kita disayangi Tuhan

tapi kita..selalu memikirkan makhlukNya. betulkan?

yaa ayyuhal muzzammil. qumillaila illa qoliila................buangkan 'selimut' yg membalut, ayuh sujud pd Allah. bina kekuatan di sepertiga malam,itulah waktu yg terhebat dan terdekat kita dgnNya. kita mahu kn tergolong dlm muqorrobiin,insyaAllah






*masihkah kita mahu memikirkan dan mengharap pada makhluk lagi? utk ana terutama!

Saturday, April 4, 2009

halaqoh?

tengah-tengah hilang mood dan terasa nak marah kat seseorang, ana rasa lebih baik ana tidur. ngantuk sangat. mood pun tak berapa nak stabil sejak akhir-akhir ni. ade je tak kena. ishh

baru nak lelap, ade plak yg gatal nak mesej. eiiii. tapi dikuatkan jugak bukak mate bace sape la yg hantar tengah-tengah malam ni. "slm syg nisah, esk free x? ade crmh kt pustaka dar nur esk. hrp jmp awk kt sn, insyaA"-a'isyah azalan. em, ceramah apa agaknye. ana pun tanya dlm keadaan ngantuk ya amat. rupanya kelas tafsir. ana pun setuju dalam mata yg terpejam.

ana ada satu cerita yg ana dapat dr kelas tafsir ni:
"one day, ada sorang hamba Allah ni naik kapal yg bsr. ala-ala titanic kot. cme tak sempat nyanyi lagu je kOt.hehe.

then tiba2 kapal tu karam ke pecah, lebih kurang lah. then si hamba Allah ni terselamat dan dihanyutkan ke satu pulau. dekat pulau ni, semua orang hanya ada satu tangan je. si hamba Allah ni macam kita lah, ada 2. then dia pun pelik jiddan. kenapa diorang ni cacat eh? sume cacat.

penduduk pulau ni pun felik la tengok si hamba Allah ni 2 tangan. diorang pun ramai-ramai ketawa,"hahaha, korang tengok ni ade orang cacat la. ade 2 tangan lak tu. tetibe je. hahahaha. cacat..cacat,"

si hamba Allah ni bertambah hairan, eh..aku cacat ke diorang cacat. tak sedar diri betul. bisik dia dalam hati. okeh, disini kita dapat konklusinya tau. so ana nak tanya, pandangan siapa yg betul? pandangan siapa yg perlu kita fikirkan? pandangan siapa yg perlu kita ikut?

ana taknak jawab, tepuk iman tanya taqwa...jawab yea!

Thursday, April 2, 2009

makhluk terindah



Dan sesiapa yang melihat dia akan mengakui, dialah makhluk terindah pernah diciptakan Tuhan. Dialah makhluk itu, makhluk yang bernama wanita. Makhluk terindah pernah diciptakan Tuhan. Lantaran keindahan yang teramat itu, maka perlu akan penjagaan, agar keindahan itu terpelihara menghiasi, mengharumi dan mewangi sepanjang zaman.




Damai, tenteram, tenteram dan damai- sepanjang zaman. Atas ihsan Tuhan yang mengenali tiap makhluknya, maka Tuhan memperkenalkan peraturan tertentu agar makhluk terindah itu terpelihara, mendamaikan dan menenteramkan seisi alam. Kerana Tuhan itu yang mencipta, maka Tuhan sudah tentu mengetahui peraturan yang mampu menjaga makhluk terindah itu daripada kerosakan dan kehancuran.




TUHAN... AKU INI SEORANG PEMBERONTAK! SEORANG PEMBERONTAK!


Dan dia menjadi gila. Dia rela mencemarkan keindahan dirinya dengan melanggar aturan Tuhan. Bermula saat dia melanggar aturan Tuhan, dia bukan lagi dia yang mendamaikan, sebaliknya dia sudah menjadi dia yang menghairahkan. Dia bukan lagi dia yang menenteramkan, sebaliknya dia sudah penjadi pengacau yang jahat dalam minda sesiapa sahaja yang memandangnya.


Dia sudah menjadi dia yang gila saat dia melanggar aturan Tuhan sedang aturan itu perlu untuk dia kekal damai dan tenteram. Saat dia mempamerkan rambutnya, saat dia menyelak kerudung yang melitupi dadanya, saat dia menyentengkan lengannya. Dia sudah menjadi hina. Sedangkan sebelum ini, dialah makhluk terindah yang mendamaikan dan menenteramkan.




TUHAN... AKU INI PEMBERONTAK! SEORANG PENAGIH CINTA! CINTA!


Dan saat hormon berahi menguasai tiap penjuru jiwanya, dia terkulai tidak bermaya. Dia perlukan cinta. Dia rela menjadi pelacur asalkan bayarannya adalah cinta. Lantas dibiarkan tiap inci tubuhnya dijarahi, direlakan suaranya memujuk dan merayu, dihias tubuhnya secantik termampu, diukirnya senyum termanis, dibiarkan tubuhnya dirangkul, asalkan bayarannya nanti adalah cinta. Dia sudah menjadi pelacur demi cinta.


Andailah dia mampu bersabar, dia akan kekal mulia sebagai makhluk terindah yang menenteramkan dan mendamaikan. Dia sudah tidak mampu berfikir, dia ketagihkan cinta. Dia melacur demi cinta. Dia sudah menjadi pelacur sedangkan sebelum ini dia adalah makhluk terindah yang mulus, suci, tenteram dan mendamaikan.




TUHAN... AKU INI PEMBERONTAK.... TUHAN....AKU INI PEMBERONTAK....


Dan malam yang dingin itu, butir-butir mutiara berguguran jatuh ke ribanya. Sedu dan sedan. Pilu. Sedih dan rintih. Damai dan tenteram. Pulang ke pangkal jalan. Kembali.“Tuhanku, aku ini pemberontak, pelanggar hukumMu yang setia. Aku ingin kembali. Ingin pulang. Ingin membersihkan diri dari noda-noda hitam.” Air mata berguguran.“Tuhan aku ini pendosa, bernilaikah taubatku di sisiMu, Tuhan?” Air mata berderaian.




Taubat setulus itu, masakan Tuhan tidak menerima. Dan malam yang dingin itu, diresapi dengan damai fimanNya, mereka yang mengerjakan kejahatan, kemudian bertaubat dan beriman, sesungguhnya TuhanMu adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. (Al-A’raf, 153)




Dan dia, lena dalam kerudung putihnya. Damai. Tenteram.

Monday, March 30, 2009

temuduga

Assalamualaikum,


first of all syukrn pd kakak tersyg(k.fida) sbb sudi post walaupun sibuk. ana takda nk uar-uarkan apa disini, cuma ana pohon doa antum buat ana rabu ni. ana ada interview,doakan ana binnajah. ni hasrat ayah, harapan ana. insyaAllah, ana akan lakukan yg termampu+terbaik.


ana tak boleh nak cakap lebih2,ni baru mula. namun ana pohon ia berjalan lancar dan ana terpilih ke sana. doakan ana!


*doakn kwn ana yg skrg ni di hospital, khabarnya dia kritikal.

Sunday, March 29, 2009

PEMILIK CINTAKU SELEPAS ALLAH DAN RASUL by Fatimah Syarha

assalamualaikum semua,
mOga barOkah Allah mengiringi setiap gerak geri dan denyut nadi kita sbg hambaNya..

ana rasa tajuk ni dah membayangkan apa yg bakal ana kupas disini. pagi tadi,ana dan ibu ke kedai buku di Kota Bharu,mencari buku terbaru Fatimah Syarha. Dia penulis fav ana. masyaAllah, ana taktahu nak gambarkan apa perasaan ana bila membaca helaian demi helaian.

bagi ana dan pembaca blog sekalian, yg sedang ingin bercinta, sedang bercinta, telah bercinta, cinta terkubur dan sebagainya..ana syOrkan baca buku ni. nipis je, tak tebal. tapi isi yg padat dengan peringatan Al-Qur'an dan hadith.

sedikit sinopsis: "bingkisan Qani'ah buat suaminya ini ingin dikongsi denganmu..."
dalam buku,Fatimah Syarha(k.ha) menceritakan susur galur percintaan Qani'ah dengan Dr Muslih. masyaAllah, ana yakin satu dalam sejuta muslimin spt Dr Muslih. bermula dgn ujian cinta muslimin buat Qani'ah dan akhirnya bagaimana dia dimiliki oleh muslimin soleh. sungguh, Qani'ah adalah mawar berduri yg tinggi maharnya, dia amat menjaga cintanya kpd Allah. tak pernah berbagi kpd yg tidak layak.

hatinya sensitif apabila ada cinta muslimin yg mengetuk hatinya. sungguh,cintanya hanya untuk Allah dan Rasul

sepanjang pertunangan sekalipun, mereka tidak berhubung. sekalipun dah bertunang, mereka menjaga adab dan syariat. masyaAllah, ana rasa teruja dgn watak Qani'ah yg memelihara cintanya kudus buat suami tercinta. jarang ada muslimah spt ini. amat jarang.

Qani'ah benar2 membina baitul muslim bersama Dr Muslih. kehidupan mereka terisi dengan cinta Ilahi Rabbi dan kerja dakwah. benar, muslimin yg menjadi ketua keluarga memainkan peranan yg penting. Dr Muslih amat berwibawa. ana dapat rasakan percintaan mereka begitu indah walaupun pada majlis akad baru mereka berani bertentang mata..masyaAllah

*syukur pd Allah, syukrn pd k.ha..mOga mendapat ibrah dr buku ini..

Friday, March 27, 2009

ketulusan hati


Sedihku sakitku ku terima

Ku rela ku pasrah jalanku

Ini suratan aku dicoba

Demi rahmat-Mu ku memohon



Yaa Allah ridhoi ketulusan hati

Yaa Allah beri aku ketabahan

Yaa Allah aku sanggup berkorban

Demi rahmat-Mu Yaa Allah



Yaa Allah ridhoi ketulusan hati

Yaa Allah beri aku ketabahan

Yaa Allah aku sanggup berkorban

Demi rahmat-Mu Yaa Allah




*mOga keputusn yg ana decide dpt menjaga dn memelihara hati,iman serta agama kami. fighting fighting fighting

yaAllah

Thursday, March 26, 2009

tautan hati~~


assalamualaikum...salam perjuangan....

~ ukhti hidayah(saudara baru kita from sabah+my bestfriend) & me

lama benar tak kembali berkarya dalam blog ni....

ini dulu peluang yang ana curi2 tulis di sini....walaupun sepatutnya sekarang tengah sibuk.banyak benda yang ana terlepas kat blog ni...(huhu,,,nisah..maaf ya...tak sempat nk baca semua post nisah kadang tu..)...Tambah plak dengan connection internet yang sangat slot menyebabkan rasa susah betol nak update. Anyway, i'm fine and getting more n more busy.Please make du'a for me..and for all of us insyaAllah.Tak sempat nak menulis buah fikiran

utk semua.

Wassalam....

Tuesday, March 24, 2009

Hazrat 'Ali(rah.) melalui satu kubur

Hazrat Kumail(rah.) berkata, "Aku bersama Hazrat 'Ali(rah.) dalam satu perjalanan. setelah tiba di satu kawasan beliau telah berpaling ke arah satu kubur lalu berkata, "Wahai kamu ahli kubur. Wahai kamu yg tinggal di aklangan orang yg telah binasa. Wahai kamu yang kesunyian lagi keseorangn. Apakah berita kamu dan apakah keadaan kamu?"


Kemudian beliau berkata lagi, "berita kami pula, selepas kematian kamu, harta-harta kamu telah dibahagi-bahagikan. Anak-anak kamu telah menjadi yatim dan isterimu telah berkahwin lain. Itulah berita daripada kami. Ceritakanlah berita kamu pula."


Kemudian beliau berpaling ke arah sy lalu berkata, "Wahai Kumail, sekiranya mereka dibenarkn berkata-kata dan mereka boleh berkata-kata maka pasti mereka akan menjawab bahawa sebaik-baik bekalan ialah taqwa,"


Kemudian beliau telah menangis dan berkata, "Whai Kumail, kubur ialah tempat menyimpan amal dan hanya disedari setelah seseorang itu mati.

[muntakhab kanzul-'ummal]



KETERANGAN:


Apa-apa sahaj yg dilakukan oleh seseorang itu, sama ada baik atau buruk akan dikumpulkan dalam kuburnya spt sebuah peti. banyak hadith yg menyatakan amalan2 yg baik akan berubah mnjadi seorang manusia yg akan mententeramkn simati dan bermesra dengannya. sementara amal yg buruk akn dtg dlm rupa yg hodoh srta bau busuk yg akn menyebabkan penderitaan yg lbh dahsyat.

diberitakan dlm satu hadithbhwa 3 perkara akan mengiringi mayat ke perkuburan iaitu pertama, hartanya(sebagaimana mnjadi kebiasaan adat org 'arab zaman dahulu) kedua, kaum keluarganya, ketiga amalannya. dua prkara iaitu harta dan kaum keluarganya akn pulang setelah pengkebumian, hanya amalannya yg akn tinggal bersamanya.

pada suatu ketika Rasulullah s.a.w telah bersabda kpd para sahabat(rah.),"adakah kamu mengetahui apakah permpamaan perhubungan kamu dgn keluarga, harta dan amalanmu?"

setelah diminta penjelasan oleh para sahabat(rah.),Baginda s.a.w menerangkan, "perumpamaan perhubungan itu ialah seperti seorang yg mempunyai 3 saudara. apabila dia hampir mati, dia memanggil salah seorang saudaranya dan berkata, "saudaraku, engkau mengetahui keadaan yg sedang aku alami sekarang. pda saat ini apakah bantuan yg engkau akan berikan kepadaku?"

saudaranya menjawab, " aku akn menjaga kamu, mengusahakan rwtn utk kamu, aku akn melakukan segala khidmat utkmu dan apabila kamu meninggal dunia, aku kan memandikan dan memakaikan kafan utkmu. kamudian aku akan mengusung dan membawa kamu di ats bahuku. setelah engkau dikebumikan aku akn sebutkan kebaikanmu". Rasulullah s.a.w. bersabda, "saudara ini ialah kaum kerabatnya,"

kemudian dia akn menanya soaln yg sama kepada saudaranya yg kedua. saudaranya menjawab, "hubungan aku dgn kamu hanya utk semasa hidupmu shj. sebaik sahaja engkau emninggal dunia, aku akn pergi ke tempat lain," saudara ini ialah hartanya.

kemudian dia akn panggil saudaranya yg ketiga dan bertanya kepadanya. saudara itu menjawab,"aku akn menjadi temanmu dalam kubur, aku akn hiburkan hatimu di tempat asing itu. apabila penghisaban dimulakan, aku akn duduk di ats dacing amal kebaikanmu dan akan memberatkan dacing itu,". saudara ini ialah amalannya.

setelah itu Rasulullah s.a.w bertanya, "saudara manakah yg memberi faedah?"

para sahabat(rah.) menjawab,"wahai Rasulullah s.a.w, saudara yg ketigalah yg memberi faedah. dua saudara yg petama tidak memberi apa2 manfaat."

Thursday, March 19, 2009

dapat P

Assalamualaikum,


masyaAllah rindunya ana nak menulis semula,tapi sayangnya takde apa-apa yg perlu ana nukilkn sangat. cuma ana nak kongsi kegembiraan dengan antum, ana lulus test jpj tadi.


berdebar dalam hati ni Allah saja yang tahu. rasa nak terkeluar jantung, tapi cepat-cepat pujuk hati yg jpj ni hanyalah hamba Allah.


bukan kerana jpj baru nak ingat Tuhan, tapi try antum letakkan Allah mengatasi segalanya. memang itu yg kita perlu buat tiap hari, tapi sedarkah kita kadang kita terlalu mengharap pada makhluk. contohnya, seorang kontraktor apply tender bernilai 2.1juta. tiap-tiap hari dia belanja orang yg luluskn tender(ana pun xtau spe). dia harap biarlah orang tu bagi dia tender jutaan ni. kan mengharap kepada makhluk..right?


dalam keadaan kita tak sedar..memang itu selalu kita harap. bila ada exam, harap cikgu tak nampak kesalahan kita. bukan mohon pada Allah agar lembutkan hati cikgu dengan jawapan kita. dalam sakit, harap ubat tu menyembuhkan. hakikatnya ubat tu hanya asbab, yg menyembuhkan adalah Allah. kita selalu cakap tiada Tuhan selain Allah, tiada kuasa yg lebih hebat selain Allah. tapi hakikat wa majaznya, adakah ia dipraktikkan?


Saidina Umar Al-Khatab semasa pemerintahannya berjaya meletakkan dunia didalam genggamannya. sehingga untuk membelikan baju baru untuk anaknya dia tiada wang dan tidak sanggup menggunakan duit baitul mal. sedangkan dia berkuasa untuk meminjam dan membayar kembali. apabila Saidina Umar hampir2 untuk meminjam, seorang hamba Allah berkata "wahai Umar, bagaimanakah jika engkau dipanggil Ilahi sebelum sempat membayar hutang mu ini?". lantas Saidina Umar menolak wang tersebut dan sanggup mengorbankan kehendaknya.

kalaulah keadaan itu terjadi pada kita, tepuk iman tanya taqwa...

wallahu'alam

*alhamdulillah dpt lesen P. moga iman ana dan antum semakin bertambah dan menjadi hamba yg sntiasa bersyukur dgn nikmatNya. amiin.

Friday, March 13, 2009

I dont want live anymOre

assalamualaikum,


maudhu' tu sering ana ulang dan ulang sampai rasa nak bunuh diri. dengar dulu cerita ana..ana harap antum dapat ambil ibrah yg amat berharga


ya, memang ana rasa nak buat perkara bodoh tu. tapi ana taknak jumpa Allah dalam keadaan Allah amat murka pada ana lantaran tak bersyukur dgn nikmat nyawa yg Allah beri. bodoh sih.


keputusan spm ana tak memberangsangkan, sebab tu ana down sangat. time kat sekolah, ana still ok je..but bila balik rumah..and abang2 semua tanya, tajuk tue lah ana rasa.


ana tak pernah rasa seteruk tu dalam hidup ni. bila kita dapat sesuatu yg tak dijangka dan semua orang menyalahkan antum..itu yg ana rasa beberapa hari ni. ana dapat satu call yg betul2 buat ana rasa macam tajuk tu. kalau takde Allah, ana takkan boleh menulis lagi kat sini.


Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah..


semua ni Allah yg buat, dan Allah tahu itu yg terbaik buat ana. masa ana rasa macam tajuk tu, ana buka Al-Qur'an..ana mohon agar Allah beri satu kekuatan. main bukak je surah apa, sebab ana amat2 bingung. lalu Allah seolah berkata kepada ana:

"maka bersabarlah kamu, sesungguhnya janji Allah itu benar, dan mohonlah ampun utk dosamu dan bertasbihlah seraya memuji Tuhanmu pada waktu petang dan pagi"-Al-Mu'min:55-


banyak lagi kata-kata Allah..seolah Dia membisikkan satu semangat pada ana. walau semua betul2 menuding jari pada ana, bila ana baca ayat2 cintaNya..ana tahu Dia sedang pujuk ana.


walauapapun, sungguh Dia takkan tinggalkan kita. jangan dengar apa yg orang kata, dengar apa yg Allah kata. tika ini ana sedang mengutip kembali kekuatan yg telah ana buang..ana masih lemah, tapi ana yakin dan percaya pd Allah.


pelawat blog tautan hati sekalian,

ana tak reti berkata-kata..tambahan dlm keadaan spt ni. ambiklah seberapa banyak ibrah dr kisah ni. usahlah bodohkan diri spt ana..bila kita benar2 redha dgn qada' qadar tu, kita akan nampak peluang yg Allah buka pd kita. Allah tak pernah khianat kita, jauh sekali Dia zalim. malah Dia maha menyayangi..maha penyabar dgn kerenah kita. waktu ana gini, memang betul2 semua tinggalkan ana tekontang-kanting..cuma Allah benar2 ada.


*a lot of thanx..syukran kathiiran..gracias kepada k.ha,k.ejah,makcik(kg melaka),k.fida,mus,k.sarah,abg,k.zura,ppah aliffaziz dan beberapa lagi..mereka2 ini yg Allah gerakkan hati utk terus pujuk dan tarbiyyah ana hingga kini..moga antum tak jemu tarbiyyah ana hingga akhirnya. mus n k.sarah, thanx sbb selalu call anis dr semasa ke semasa. suggest kan tempat2 yg blh pergi..healkan anis. dengar anis nangis..advice anis..thanx a lot. kpd semualah, terima kasih sgt2. ana taktahu nak cakap apa, hanya Allah yg bisa bls semua yg antum telah lakukan utk ana. barakallahu 'alaikum..


doakan ana, doakan agar ana dapat further ke tempat yg terbaik buat iman dan diri ana..

Thursday, March 12, 2009

muslimah ku

Assalammualaikum w.b.t dan Selamat Sejahtera. Alhamdulillah, Syukur kehadrat Allah S.W.T Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang, Selawat dan Salam bagi Rasulullah S.A.W, Ahli keluarga Baginda dan Para Sahabatnya.

Gadisku.....Sesungguhnya kejadianmu terlalu unik, tercipta dari tulang rusuk Adam yang bengkok menghiasai taman-taman indah lantas menjadi perhatian sang kumbang. Kau umpama sekuntum bunga, harum aromamu bisa menarik perhatian sang kumbang untuk mendekatimu namun...... tidak semua bunga senang untuk didekati oleh sang kumbang lantaran duri yang memagari dirinya umpama mawar , dari kejauhan sudah terhidu akan keharumannya serta kilauan warnanya yang memancar indah mengundang kekaguman terhadap sang kumbang ....... tapi awas duri yang melingkari bisa membuatkan sang kumbang berfikir beberapa kali untuk mendekatinya. .....

Gadisku....Aku suka sekiranya kau seperti mawar aspirasi setiap mujahidah. Bentengilah dirimu dengan perasaan malu yang bertunjangkan rasa keimanan dan keindahan taqwa kepada Allah... Hiasilah wajah mu dengan titisan wudhuk ..... ingatlah bahawa ciri-ciri seorang wanita solehah ialah ia tidak melihat kepada lelaki dan lelaki tidak melihat kepadanya.Sesuatu yang tertutup itu lebih berharga jika dibandingkan dengan sesuatu yang terdedah ...... umpama sebutir permata yang didedahkan buat perhatian umum dengan permata yang diletakkan dalam satu bekas yang tertutup ..... sudah pasti nya keinginan untuk melihat permata yang tersembunyi itu melebihi daripada yang terdedah, wanita solehah yang taat dan patuh pada Al Khaliq dalam melayari liku-liku kehidupannya adalah harapan setiap insan yang bernama Adam......

Namun ............ .. ianya memerlukan pergobanan dan mujahadah yang tinggi kerana ianya bercanggah dengan nafsu serakah yang bersarang dalam dirimu lebih-lebih lagi title gadis yang kau miliki sudah pastinya darah mudamu mecabar rasa keimanan yang ada ...Namun ingatlah gadisku.... sesiapa yang inginkan kebaikan maka Allah akan memudahkan baginya jalan-jalan kearah itu, yang penting gadisku engkau mesti punyai azam, usaha dan istiqomah...

.......Gadisku ....Akuilah hakikat dirimu menjadi fitnah kepada kebanyakan lelaki... Seandainya pakaian malumu kau tanggalkan dari tubuhmu maka sudah tidak ada lagi perisai yang dapat membentingimu. .. Sesungguhnya nabi ada mengatakan tentang bahaya dirimu "Tidak ada suatu fitnah yang lebih besar yang lebih bermaharajalela selpas wafatku terhadap kaum lelaki selain fitnah yang berpunca daripada wanita"....

Oleh itu gadisku setiap langkah dan tindakanmu hendaklah berpaksikan kepada Al Quran dan As Sunnah, jangan biarkan orang lain mengeksploitasikan dirimu untuk kepentingan tertentu.... . Sesungguhnya Allah telah mengangkat martabatmu sebaris dengan kaum Adam...Kau harapan ummah dalam melahirkan para mujahid dan mujahidah yang bisa menggoncangkan dunia dengan sentuhan lembut tangan mu.....

Gadisku...Dalam hidupmu pastinya ingin disayangi dan menyayangi, itulah fitrah semulajadi setiap insani namun ramai diantara kamu yang tewas kerana cinta ... Bercinta itu tidak salah tapi memuja cinta itu yang salah, kerana cinta manusia sanggup menjual agama dan kerana cinta maruah tergadai.Gejala murtad serta keruntuhan moral muda mudi sebahgian besarnya kerana sebuah cinta... Benarlah sabda Rasulullah SAW "Sesungguhnya cinta itu buta"Cinta itu mampu membutakan mata dan hatimu dalam membezakan perkara yang hak dan yang batil apabila kau meletakkan cinta itu atas dasar nafsu dan tidak kerana Allah SWT ... Sebelum kau mendekati cinta, cintailah dirimu terlebih dahulu, mengkaji hakikat kejadianmu yang begitu simbolik , yang berasal daripada setitis air yang tak berharga lalu mengalami proses pembentukan yang direncanakan oleh Allah ..Semoga disana mampu melahirkan rasa keagungan dan kehebatan terhadapNya dan timbul rasa cinta dan kasih pada penciptamu.. ......... .

Gadisku..... .Mencintai Allah dan rasul melebihi cinta terhadap makhluk adalah cinta yang hakiki dan abadi kerana hati yang pecah dan retak apabila diberikan kepada makhluk pastinya akan bertambah retak dan terburai tapi apabila hatimu diserah kepada Allah sudah pasti ia akan bertaut kembali..Dalam seusia mu sibukkan lah dirimu dengan ilmu yang mampu mempertajamkan akal dan mampu membina syakhsiah muslimahmu.. ... Sesungguhnya ilmu itu cahaya dan ilmu tidak mampu bertapak dalam hati orang yang melakukan maksiat.

Buat akhirnya terimalah kata-kata seorang ahli sufii iaitu Rabiatul Adawiah sebagai renungan bersama:"Cintakan manusia itu tidak mewujudkan kebahagian yang abadi untuk seseorang insan, kerana ia tidak kekal, cintakan manusia seringkali membuatkan seorang itu gagal, kecewa, menderita dan terseksa, oleh itu tidak ada suatu cinta pun yang dapat membuahkan kebahagiaan dan kenikmatan yang kekal abadi kecuali cinta kepada pencipta manusia sendiri"

JazzakaAllah Khairan Kathiraa.

"Dalam penciptaan syurga-syurga dan bumi, dan pertukaran siang dan malam, terdapat tanda-tanda bagi mereka yang memahami: mereka yang mengingati Allah, berdiri, duduk, dan baring atas sisi mereka, dan mengungkap atas ciptaan syurga-syurga dan neraka: “ Tuhan kami, Engkau telah mencipta semua ini tanpa sia-sia. Maha Suci Engkau! Maka hindarkanlah kami daripada azab neraka.” (Qur'an, 3:190-191).

*artikel kwn ayh ana yg emel pd ana. tersentuh baca even ana pernah bc dlm tautan hati. yg ni agak detail sikit, I think it help muslimah out there a lot. kadang kita terlupa dan terlepas pandang, waktu ni lebih kurang 12 jam result spm nk pegi ambk. I really under pressure..but I hope this artikel will give a lot of benefits. doakan sy cemerlang, dan buat muslimah

antum tahu kn, susahnya mencari kualiti gadis seperti fatimah az-zahra' dalam diri kita. usah cakap muslimah kini, tp diri kita. selalu nak nampak sempurna depan manusia esp muslimin. kot2 muslimin tu tersangkut kat kite. selalu macam tu. tak pernah pun fikir sempurnakah aku di depan Allah. Allah lihat kita tiap saat, tp kita tak pernah pun terfikir tentang Dia. no wonder byk muslimah yg separuh muslimah. tu pun cukup baik...rite? patut pun muslimin kecoh nak cari muslimah tak jmpe, padahal ramai sangat bilangan muslimah ni..huhu. nOw, think pandangan Allah pd kita..bukan muslimin esp. apa diorang nak tengok pun..tengoklah. asalkan kita jaga hak2 Allah..untuk apa jaga sangat depan muslimin nih? I think u know what I mean..

utk ana terutama..kita renungkan

Friday, March 6, 2009

hehe

assalamualaikum,



post ni akan ada yg tak puas hati..esp muslimin. ana minta maaf awal lagi. kalau antum nak marah, marah la. ana ngerti apa yg antum rasa dgn penulisan ana ni. ana bagitau awal2, ana tulis ni dari kacamata seorang perempuan. nisa'.



walaupun dgn secara rasmi ana bukan lagi pembimbing rakan sebaya di sekolah, tp ana seolah dilantik menjadi kaunselor tak bertauliah oleh kawan2. certain2 jek. majoriti yg probs berkaitan dgn muslimin. ishh, sampai kadang ana rasa nak bersemuka dgn muslimin tu..basuh dia cukup-cukup. kalau tak faham jugak, aja dengan tangan ni je.



kebanyakan mereka banyak dikecewakan oleh muslimin. jarang ada kawan ana mengecewakan muslimin. hmm, ana tak pasti whether muslimin tu takde hati perut atau memang niat nak main-main. yeah I know girl ni terlalu serius sangat, padahal tak semestinya kapel berakhir dgn nikah. but susah sangat ke korang nak faham hati seorang perempuan? jangan jawab susah! kami nak faham lelaki pun susah but at least kitorang try!



jangan seksa hati seorang wanita. jangan buat perempuan tu tertunggu-tunggu. sebab korang tau ur gf tu akan setia, senang hati biarkan dia. buat dia tertanya-tanya. what's that? ana sakit hati bila kawan ana call ana, nangis2 then ceritera lebih kurang same semua. ouh my God! lepas dah buat hati seorang wanita tu jatuh pada muslimin(korang)..then korang boleh biar. kalau dah menyampah sangat dengan dia, just clash. wanita tu boleh terima walau bukan tu dia nak. at least dia tau itu hakikat. kalau still sayang, betul-betullah.



ana sedih, kadang ana rasa kecewa sangat dengan muslimin. ana rasa menyampah dengan antum disebabkan perbuatan sebilangan kaum antum. kenapa mesti wanita jadi korban antum. tak cukup satu, korang cari lain lagi. then bila dah bagi harapan puas2 kat dia, antum tinggalkan dia tanpa bicara. tiada kata maaf dan penjelasan langsng.


nisa' kadang mereka tak perlukan sangat kata maaf, namun nisa' memerlukan penjelasan. Allah jadikan kita berlainan jantina, of course attitude pun lain. janganlah asyik nak suruh orang lain je faham kita. kalau benar antum rasa nak main-mainkan nisa' dengan buat dia fall in love wif you, better lupakan. memang seronok bila lihat ada orang suka kat kita..but janganlah bagi harapan palsu. perkara tu menyakitkan kami. kalau kawan, buat cara kawan. kalau suka, just tell. tapi jangan buat nisa' gantung tak bertali. ana rasa pedih bila kawan ana dikecewakan kaum yg satu ni.


sampai ana sendiri tak tau nak heal kan diorang macamane. tak usah sebut yg nisa' banyak songeh, esok2 antum pun akan nikah dgn nisa' jugak..ada jugak songehnya tersendiri. then suka sangat nak test2 nisa' ni..kononnye test saham. eh, bursa saham sekarang menurun lah. ekonomi dunia tengah teruk. tak payah test2 saham..takdemaknenyee.


muslimin sekalian,
ana tak berdendam, jauh sekali nak menyahkan antum semua dari hidup nisa'. kaeknya ana ngerti kok yg nisa' perlukan antum. tapi kami perlukan muslimin yg benar2 boleh jaga agama dan hati kami. bukan memusnahkan iman dan hancur leburkan jiwa kami. kami punya maruah, namun kami juga insan yg lemah. dan jangan salahkan kami jika kami langsung tak berpaling melihat rasa di hati antum buat kami. kami tak menuntut banyak dari antum wahai muslimin, kami cuma inginkan seorang yg bisa menjaga agama kami, menjaga hati kami juga insan yg menyayangi kami kerana Allah..dan hbgn itu halal. antum imam kami..pimpinlah kami baik2.


*ana tahu, tak semua muslimin begitu. namun dunia sekarang menyaksikan itulah majoriti muslimin sekarang. yg warak pun..taklah warak dalaman. nisa' pun begitu. tapi sukar sangatkah kalau antum lebihbaik dr kami, krn antum pemimpin kami. nisa' juga ada silapnya. dn kita baiki kesilapan masing2 slow2..buat nisa' dan rijal, jadilah insan yg disayangi Allah, insyaAllah Dia hadiahkan insan yg disayangiNya juga.