BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Saturday, February 22, 2014

berlagak TUHAN?

assalamualaikum wbt,

dalam meniti kehidupan yg serba best sangat nih, banyak yg kita boleh belajar atau nak lempa kat tong sampah. dulu, saya banyak sepak ke tepi..kutip ambik tolong buangkan pun tak. dan sekarang, ambik siap simpan dan praktik. itu lah kita. iman turun dan naik.

"ikmal, kenapa tak siap homework?"
"terlupa"
"ape? itu je alasan awak??"
"semalam balik dari teman mak pegi tesco penat, terus tertidur"
"mana inisiatif awak utk buat homework ni?"
tertunduk diam
"kalau awak betul-betul bersungguh nak siapkan, dalam aa jua keadaan awak akan buat,. stop giving me excuse. muallimah xnk dengar alasan awk"
muka edih+sakit hati+kecewa+geram+hati hancur dambil tengok buku


hanya dengan drama sebabak ini sahaja akan banyak keluar komen di hati pembaca. cikgu tak berhati perut. anak murid pemalas. anak murid banyak alasan. cikgu xpaham jiwa. cikgu garang. cikgu terlalu tegas (mcm lebih kurang je)

if u were in my shoes, u know what i've been through in 2years as teacher. hah ambek! english berterabur. hehe.

selama jd pendidik, banyak cikgu ni bagi arahan ataupun mendenda pelajar mcm kau tu Tuhan. aku pon.

knp saya ckp mcm tu? sb denda students mcm kau tahu je ape yg students tu alami dan sedang alami. apa yg telah berlaku dan sedang berlaku pd diri dia. xpnh memahami. hanya tahu menghukum tanpa menyelidik. Allah yg Maha Besar, Maha Berkuasa sekalipun beri kita tempoh taubat berkali-kali..kita buat maksiat, taubat..buat lagi..taubat. Allah still accept. tp kita, baru sekali dua students buat hal, menghukum seolah pakar tahap dewa tentang pelajar. heh.

tu baru tentang guru. belum kerenah pentadbir yg buat guru rasa nak bunuh diri terjun bangunan. mentang-mentanglah ada kuasa, suka-suki nk buang, nk bagi notis, nk sekat itu ini. haishh. mungkin sebelum buat keputusan tu mereka dah istikhoroh 40kali kot. kan?

kalau keputusan kita buat menyukarkan ramai orang, tapi mmg betul dah istikhoroh..ma fii musykilah. walakin, keputusan yg kita buat tu telah menyukarkan ramai orang dan keputusan tu ada termasuk sebab kepentingan diri..maka doa saya, agar Allah balas dengan balasan yg setimpal. menganiaya orang lain. tunggu balasan Allah. Allah tahu. Allah tahu.

0 comments: