BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, September 13, 2010

in life, sometimes

assalamualaikum wbt dan salam sedingin air di kali yang tak henti mengalir. biar batu sebesar everest menghalang, aku tetap akan lalu..hehehe

hurmm, melalut je keje hanisah ni. anyway, post kali ni xformal and bahase cecampo sket. heheh. tp mcm xbest pulak arr. xpe2..kensel

selalu tak apa yang kita nak, kita dapat benda lain akhirnya?
selalu?

ana selalu macam tu. marah x?

jauhkanlah marah, tapi try untuk redha. try untuk accept apa yang berlaku. kalau ana, ana sendiri tak nak yang arwah abang ana pergi tinggalkan ana, ana tak nak dilahirkan dalam keadaan yang mendesak macam ni, ana tak nak dan tak nak macam-macam..ana nak buat keputusan sendiri...ana nak buat sesuka hati ana je..senang cerita. ade kesah? wah3..canteek punya soalan

tapi,
Allah tetapkan sesuatu dan tiada apa2 yang boleh ubah. innallaha 'ala kulli syai in qodiir. dan Allah xsilap dan takkan perrrrrrrrrrrrrnah silap...

pernah dulu, ana dan ayah berbeza impian. i wanna be an accountant or economist, tapi ayah ana nak ana jadi seorang yang faqeh fiddeen. "anis mesti ambik aliran agama"...ana nangis. ana tak dapat nak cakap apa-apa lagi. sebab ana tahu tu keputusan yang tak boleh diubah

ayah pujuk ana setiap hari, dan setiap kali itulah ana akan menangis dan menangis. ayah, fahamlah anis ni, anis ada impian anis sendiri. ayah bg anis peluang, anis buktikan!

tp apabila seorang ayah bertegas, ana xboleh ckp apa2. akhirnya result ana in prinsip akaun dan ekonomi serta sewaktu dgnnya jatuh sejatuhnya. ana dah takde semangat nak score. ana dah takde minat. ana menangis lagi dan lagi. dan terbukti ana berjaya menggagalkan diri dalam spm08. yeahhhh!

dan sekali lagi,
ayah pujuk ana ke dq. ana excited nak ambik sijil sebab kuhnunnye nak jadi profaz(profesional huffaz)..yahooo blh ambk accounting or economist
"awak ingat result awak ni layak ke? macam sampah.." ana keluar dr interview dgn kecewa. ana lupa, ana dah gagalkan diri ana in trial and spm. ana tak tahu mana keberanian ana cekau sampai ana berani mati utk gagalkan diri. xlah fail, tp result truk la..in certain subjects

sah..sah xdpt sijil. ayah pujuk ana interview diploma. ana taknak, ana dah cukup frust dgn hidup ana. ana lalui khdpn yg sgt getir saat ni. ana perlu korbankan semua saat ni. mana ana kena hadapi cemuhan dr keluarga sbb result truk, ana xdpt further dlm bidang yg ana nak, ana kena buat perkara yg ana xnak..yaAllah!

ana pergi je interview diploma..sekali dpt daa. ana taktahu apa perasaan ana bila sampai surat tawaran, ana cuma senyum je. ayah dah sujud syukur berkali-kali. ayah memang nampak puas sangat. tp ana, accounting courses melambai-lambai, kerusi accountant bank negara terbayang di mata..aduuhh, parah dong

last sekali, ana redah je apa yg Allah bagi dan takdirkan utk ana. first year, thn yg ana rasa nak bunuh diri. hati dan perasaan ana diuji. tiap2 hari nak keluar dq rase. every day nanges kerja ana. part time nanges tu, huhu. msk second year, ana tetap begini..

"hanisah,
awak dah gadaikan masa depan awak dgn menggagalkan diri dlm spm08,
takkan chance yg Allah bagi kt dq ni awak nak hancurkan jugak
knp awak selalu nak hancurkan harapan yg Allah bg pd awak?
awak ni tahu bersyukur atau tak? atau awak sengaja nak uji Allah?"

.......astaghfirullah hanisah! what are you doing??? wake up..wake up

kita takkan selamanya tenggelam dlm kemelut rasa. kita perempuan islam yg ada kekuatan dan maruah!!!