BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, March 14, 2010

..kalau macam tue, xspecial lah...

assalamualaikum wbt
salam penuh kerinduan dari hambaMu ya Allah buat jiwa-jiwa yg merinduiMu seperti aku ini..sentuhilah hatiku tiap saat dgn kalbuMu dan kalbuku menyatu..agar aku tidak menyakitiMu lagi..dakaplah aku dengan kekuatanMu agar aku tetap gagah utk terus melangkah di bumiMu ini..

alhamdulillah..syukur krn msh di beri kesempatan utk post di blog ni. lama ana menyepi, mencari kembali jiwa yg tercicir di pertengahan jalan..hnya krn tersilap langkah! ahh, lupakan seketika diri ana yg jauh..kini, ada satu perkara yg semakin menghempap kalbu tatkala ini

"nisah, nak aiskrim tak?" soal k.harlina
"nak! nak jagung.." blsnya sambil tersenyum
"akk dah tau, ni.." unjuknya kpd ana. apa yg mampu ana lakukan tersenyum dgn lebarnya. lantas ana mencapai roti gardenia yg masih berbaki di bilik b113
"mana akk tau nisah mengidam nak makan aiskrim..?" soalku kehairanan
"rabitah hati..hehe" jawabnya selamba. itulah ukhuwwah yg ana belajar di dq. ukhuwwah yg adakalanya tak terucap indahnya.saat kejatuhan, ada yg menyokong..saat kegembiraan ada yg mengingatkan..ana yakin, biah solehah di dq xkan ana rasai d lain tmpt
"nisah, alhamdulillah..sedap aiskrim ni kan. moga lepas makan ni, ibadah kita makin hebat, sebab Allah penuhi permintaan kita" ucapnya sambil tersenyum. ana mengangguk.
"kak.." tiba-tiba aku bersuara..namun tiada niat untuk meneruskan
"ya dik," ujarnya sambil khusyu' menyuap roti berintikan aiskrim radix
"kenapa diorang suka pamekan kecantikan..ape yang diorang dapat?" soalku merenung jauh
"dosa dan fitnah" jawab k.harlina tegas..terus ana memndang ke arahnya
"haa?" ana seolah-olah terkejut badak..walaupun ana tahu
"dik, bukankah wanita tu fitnah dunia? kenapa harus pertontonkan kecantikan kita pada yg tak sepatutnya.."balas k.harlina. wajahnya menunduk. ada keresahan di situ
"tapikan kak, nisah tanya diorang..diorang gtau saje suke je. bukan nk tunjuk sgt pn," aku mengujinya
"adikku hanisah, biar apapun niat kita..niat tidak menghalalkan cara dik. apakah itu jawapan kita bila Allah soal nanti? yaAllah, aku saje suke je buat gitu. xdek pe pun..camtu ke nisah nak jawab bila Allah yg Maha Memiliki soal?" matanya menatap dalam anak mataku. ana hanya menggeleng. wajahnya bertambah resah.
"habis kak, camana dgn diorang? kesian diorang.."
"kebanyakan yg buat, ada yg tahu. ada yg xtahu. ada yg buat2 xtahu. apabila nafsu merajai hati, itulah hasilnya. gambar aksi2 manje, pose semenggoda mungkin..mulut muncung. control ayu. itu baru aksi. belum pakaian yg x menepati syariat dik. akk sedih sgt2. kita doakan diorng di smpg tegur slow2" jawab k.harlina
"kak, kadang lawa jugak pics diorang ni..kadang rse nk buat camtu..hehe" ujarku nakal.
"kalau ada pintasan macam tu, cepat-cepat istighfar dik. itu syaitan yg amat jahat. akk tengok nisah kalau pilih buku ke atau barang ape2 pun..mesti nisah ambk yg bawah2 atau yg belakang2..knp ya?" soalnya tersnyum.
"nisah xske la barang yg org dah pegang..dah belek2. sebab bukan kita yg dpt dlu. so, cm xbest sgt" jwpn yg ringkas n lurus bendul sket.huhu.
"sama macam kita dik. bukankah wanita itu hiasan dunia..dan sebaik hiasan adlh wnta solehah. dik, kalau nak berdebat panjang, sampai kiamat pn xhbs..apepun, kekalkan pakaian solehah kita ni..dan paling penting, didiklah hati menjadi solehah seperti jilbab kita. hati itu sgt penting. ikhlaskan niat dan sabar dlm membentuk diri sebagai produk solehah acuan dq ya" tutur k.harlina lembut sambil menyuapkan roti aiskrim yg terakhir kpd aku.


..alhamdulillah, bukan je dpt aiskrim..tp dpt ilmu :)
YaAllah, kekalkan pakaian kami ini agar terus mendapat pandanganMu bukan hambaMu..tmbhkn sifat malu kami agar kami rs malu utk berbuat maksiat pdMu..solehahkn diri kami agar kamilah penyeri firdausiMu kelak..amiin

4 comments:

sufiyyah zulkifli said...

amin!

semoga terus tsabat!

mok jee said...

kan best kalau jee boleh dapat bersama ngan akak yang nasehat kak nisah toh :) hurmm. hari2 kene ceramah pon jee sanggop dengarr :'(

" شـوكة وردة " said...

alhamdulillah~

^_^

pohon (^-^) rendang said...

Salam shbtku...

pakaian seiring dgn tanggungjawab...

shbtku...SAME2 KITA HRAPKAN PERTOLONGAN-NYA..