BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, December 31, 2008

salam maal hijrah 1430hijrie

assalamualaikum..

asif dah lama ana tinggalka blog ini kesepian. sebenarnya ana ingin publishedkan artikel ayah ana, tapi ayah janji nak bagi artikel yg lain. sampai sekarangana masih tunggu. ayah walau dah pencen, tetap busy mengalahkan PM kita. abang2 ana tau lah ayah macamane..sibuk sangat. tapi jadual tetap ayah, mesti baca akhbar di internet setiap hari. semua news ayah akan baca, even mawi dn ekin pun ayah tau. huhu. ayah..ayah. ayah cakap"dah ada sekali, ayah bace je.tapi rumah tangga yg hebat adalah Rasulullah s.a.w,". terkesiama ana mendengar. ana saje nak lawak dengan ayah, ana pun insaf bila ayh ingatkan. ana kagum bila diorang naik heli, ayah cakap "bia kita naik heli kat akhirat, dalam syurga lebih heli pun naiklah. ingat, akhir hidup kita, kita taktahu..nak care hal orang anis..tak sudah. kita ni Allah pandang macamana taktahu,". ya Allah, ana betul2 tak terfikir. fikiran budak lagi rupanya ana...masih jauh tertinggal.

jadi, ana biarkan blog ini. ana terfikir-fikir..bagaimana pandangan Allah yg Maha Mulia pada ana? sedangkan hambaNya pun bukan semua yg puas hati dgn ana..Allah? astaghfirullah

ayah dah cakap, tak perlu blog. ana diam. ayah tak halang, ikutlah. ana diam. memikirkan kebenaran. ya! banyak kali ana tewas dgn pemikiran ayah. bila kami ber"hujah"..pastiakhirnya ayah akan menang. ayah cakap, "kene pandang jauh, fikir jauh". ana diam.

ayah tak tanya azam tahun baru, sebab ayah tahu yg anak perempuan dia ni malas berazam. memang ana malas azam tahun baru ni..kalau azam tapi tak buat. kawan ana cakap, "hampeh je buat azam mu ni,". sengih je la. ana suka pahatkan azam setiap hari. jadi akan berubah-ubah azam ana. namun perkara pokok tetap sama, tujuan tetap sama..cuma azam ape je yg lain.

bangun pagi, ana akan fikir2kn ape aim hari ni..nak buat apa. lebih kurang macam tu lah. sebab ana akan boring dengan azam yg sama dalam satu tahun. jadi ana akan ubahkan azam setiap hari tanpa mengubah asal azam tu. apapun, azam kita biar mencapai mardhotillah.

azam ana?
lebih baik dari yg sebelum ini..
~melupakan yg tak patut..berbakti pd yg patut..buat yg patut..teguhkn yg patut..semua yg patut2 lah :)..ngee
ceria dr semalam..masalah ada pun still boleh senyum sampai nak koyak mulut,even ana cepat nangis :). lebih ikhlas dan sabar dalam hidup. moga iman dan taqwa makinmeningkat..insyaAllah,ameen. dan dalam naungan Allah Rabbul 'Izzati selamanya..
sama2 kita doakan..

dah masuk 4 muharam..bagaimana hidup kita, lebih baik atau buruk?
hablumminallah wa hablumminannas..bagaimana? biarlah lebih baik..ana pun masih perbaiki

wallahu'alam

1 comments:

Fatin Filzah said...

smg yg berada di depan lebih mematangkan hidup kita.

ok nisah?