BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Saturday, January 24, 2009

cukuplah saja berteman denganku

post ni kira sambungan dari post yg sebelum ni. wah..!. ana nak nukilkan pd antum satu cerita yg biasa2, dan mungkin kita terlepas pandang.

Umar dan Maryam satu sekolah ketika di bangku menengah. Umar seorang yg bijak. sentiasa skor 4 flat tiap kali exam. mereka selalu berhubung melalui ym namun tak pernah berbalas mesej atau berbual setentang. mula-mula, setiap patah kata di jaga. ayat memang skema. ber'ym' kebanyakan tentang perbincangan ilmiah.

biasalah, bila anak adam yg berlainan jantina berduaan tanpa ada yg memantau..adalah orang ketiga. lepas sekadar teman perbincangan, maju kepada kawan. bertukar no phone untuk memudahkan 'perbincangan'. bila dah mesej 24jam, lain yg dibincangkan. maju ke hadapan menjadi teman baik.

hantar mesej cute2..ade pesanan macam2 lagi. take care..jaga diri awak.

tak perlulah ana tuliskan satu-persatu moral of da story ni. kita semua boleh fikir dan renung. hawa ada 9 emosi yg perlu di jaga. tak terjaga bila keadaan macam ni. kuat iman pun kadang2 tersasar. adam yg 1 emosi pun kadang2 tak boleh nak handle, apatah lagi hawa. sepatutnya umar tadi menegur sikap maryam, atau umar perlu cepat2 sedar tindakan dia yg berbalas mesej cute2.

kadang kita tak sedar, kadang kita anggap perkara itu kecil, kadang kita rasa boleh jaga hati, kadang kita tak sedar yg hati dah mula kotor, kadang..dan banyak lagi kadang yg kita tak nampak/terlepas pandang...ana juga begitu. mungkin ada yg berkata ana menulis, ye ke tak ana buat. ana usaha untuk lakukan...kadang terlepas. dan ruang utk berubah sentiasa ada

ana berbual dgn ustaz yg mengajar syariah. kebetulan hari last spm08. ana ambil peluang yg jarang ana dapat, sebab us jarang ada. ana tanya, boleh ke giral n boy kawan?
ustaz: boleh
ana: boleh ustaz? (ana bertanya dgn hairan)
ustaz: boleh tapi kena jaga

ana mengangguk tanda faham, tapi kurang faham. then ana tanya pada sorang sis ni, boleh ke girl n boy kawan
sis: by dn girl berkawan, berhubung sekadar nak tanya khabar, mampukah hati terjaga? sudah tentu ia menghampiri zina jika tujuannya tak jelas, sekadar suka2. asal perhubungan anatara lelaki perempuan adalah haram, hanya dibolehkan jika ada urusan, akak ulang, jika ada urusan. bc buku wahai puteriku oleh Ali Thontowi.

ana baca buku tu, ana suggest kaum hawa bacalah buku tu. menggigil jugak baca penjelasan dalam tu. hakikat wa majaznya, antum simpulkan sendiri. ada sis pesan, jangan biarkan nafsu mengatasi iman kita!

wallahu'alam

3 comments:

arnamee said...

Salam ..

cukuplah saja..cukup..ada jodoh, ada, dgn cara yg tersendiri..

wallahua'alam..

perokoksoleh said...

salam ziarah..
nak kawan lain jantina kawan la...
cuma jgn ada kawan rapat laki..
tapi lagi elok cegah sbb kebnyakkan perempuan yg berkawan laki nie kaki sms,chating,kaki fs dll..
dan percayalah laki zaman skang nie xley caya...xcaya dah sebb aku juga antara laki yg xboleh dipercayai,lalaala~~~~
so,kawan dgn perempuan dan kawin sahaja dgn laki yg kita kawan dan cinta,lalala~~~

sufiyyah zulkifli said...

haha. komen perokok soleh sangat saya sokong. pada masa yang sama, saya terpukul! :)