BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Saturday, January 31, 2009

nikah


assalamualaikum..


bukan ana nak nikah, tp maudhu' ni sesuai sangat dgn teenagers yg umur sebaya dgn ana. kalau tanya kawan2.."hang nak kawen tak?"


"nak!!"


"mu gak tanyo lagi, mestila nak"


"eheh, nak le"


"best tu kawen"


"bakpo tanyo gitunyo..mu tokse nikoh ko?"


itulah antara jawapan2 yg ana dapat bila ana tanya soalan tu. ada yg merona merah muka menahan malu. takda apa2 mengenai maudhu' ni, ana cuma ingin berbicara secara ringan2 shj. sebab kafla ana sudah memikirkan ttg ujian comp memandu. antum doa2kanlah ana lulus ya.


apabila berbicara soal nikah, bermacam kriteria zauj yg kita nak. nak hensem, kaya, bijak, giler2, sporting, pandai layan n etc. sampai fenin kafla ana nak layan kriteria2 tersebut. entahkan dapat atau tak, wallahu'alam. tapi jarang yg ana dengar ingin membina baitul muslim bersama-sama. banyak yg mengejar paras dunia. hensem? kerepot jugak. kaya? Allah nak uji, jatuh miskin satu hr nanti. bijak? 'akal manusia terbatas..kdg2 ikut nafs. giler2?banyak ketawa gelap hati. sporting? Nabi tak cakap pun suruh cr yg sporting. pandai layan?kalau pandai layan kita, mesti dia pnh layan girl2 lain sblm ni.


huhu. nampak ana ni su'zhon sgt dengan kaum adam. agak la su'zhon sket. ana ngaku! tapi kalau benar2 kita ikut landasan yg Islam tetapkan, semua tu bukan ukuran. umur2 macam ni, memanglah tergedik+gatal sangat nak kawen..tp kita ada tanggungjawab yg lbh besar. lainlah kalau wajib. tp jaranglah umur camni wajib. dulu2? zaman sekarang lain.


Rasulullah SAW menyarankan wanita Mukmin mengutamakn 2 kriteria dalam mencari dn memilih zauj kita..iaitu lelaki yg boleh dipercayai pegangan agamanya dan disenangi kejujurannya. dgn adanya sifat ini, maka akan lengkaplah yg lainnya.
insyaAllah..ana akan sambung pada post yg seterusnya!
wallahu'lam

3 comments:

sufiyyah zulkifli said...

:D
*tersengih baca entri ni*
baru je dua tiga hari lepas bercakap dengan sorang kawan saya pasal ni.
tapi point dia, bukan ciri2 yang kita nak. lain sikit. hehe.
nak baca ;
http://rebena.blogspot.com

UnGu VioLeT said...

slm kenal n slm singgah.. really nice site.. ade mase, singgahla ke teratal mar pulak yer.. thanks..

hanisah yusra [BPDQ] said...

alahai sufi,i'd read her post.bagus pemikiran dia, namun melihatkan muslimin sekarang, amat payah utk mencari mujahid agama yg sejati demi melahirkan mujahid/ah generasi yg akn dtg.lgpn sy rs diri blum ckp smpurna utk mujahid agama yg sejati.huhu.surah an-nur:26.

ungu violet..ws.salam anda disambut :). insyaAllah ada masa sy akan ke sn.